Hlavní obsah

Policejní kontroly: Lidi pochopili, že za současnou situaci nemůžeme

Právo, Matěj Říha

Je hodina po poledni a na hranici Kolínska a Kutnohorska přijíždějí dvě policejní auta. Na frekventované silnici 38 se každé vozidlo postaví na opačnou stranu komunikace a začíná další ze série kontrol na hranicích okresu, při kterých policisté zjišťují, jestli řidiči projíždějící oběma směry dodržují vládní opatření omezující pohyb obyvatel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní kontrola na příjezdu do Prahy (ilustrační snímek)

Článek

S policisty jsou na místě také vojáci, kteří jim při kontrolách pomáhají. Kdyby v zemi nebyl mimořádný stav, tak se věnují údržbě letadel na nedaleké čáslavské základně.

„Když bude takhle, tak je to dobré. Dopoledne bylo vážně ošklivo,“ říká Právu policistka Magda, pro kterou to je během včerejší směny už třetí místo, kde začala důkladná dvouhodinová kontrola.

Švejdar: Policie na víkend ještě posílí kontroly

Domácí

Trvá to pouze chvilku a na každé straně vozovky už je odstavené auto. Uvnitř pasažéři v respirátorech. Ukazují občanský průkaz a doklady, které je opravňují k tomu, aby mohli hranici okresu projet.

Hlídka kontroluje, zda dokumenty sedí, a souběžně také zjišťuje informace na základě SPZ automobilu. Jde jim o to, že by mohli narazit na auto, které je kradené nebo třeba v pátrání. První kontrola je bezproblémová.

Posádka auta totiž míří do nedaleké automobilky na odpolední směnu a prokazuje se věrohodnými doklady od zaměstnavatele.

Namátkový výběr

Prohlídka po dvou až třech minutách končí. Automobil dělníků odjíždí a policisté už vyhlížejí další vozidlo, které by mohli zastavit. Trvá to jen chvilku, než mezi kolonou kamionů najdou osobní vůz a ten už brzdí při krajnici.

Spolujezdec vulgárně nadával a nechtěl vyndat občanku, policie ho z auta vytáhla

Krimi

Výběr vozidla je namátkový. „Není to jako při kontrole, kde se zaměřujeme na alkohol nebo drogy. Tam dokážeme tipovat na základě typu a stavu auta nebo osoby, která ho řídí. To u těchto kontrol nejde,“ podotkla policistka s tím, že policisté se snaží zastavit auto hned, jak se jim uvolní místo po předchozí prohlídce.

Průběh dalších kontrol je úplně stejný jako u té první. Pasažéři jedou do zaměstnání a po pár minutách mohou v cestě pokračovat. Během jedné hodiny se mezi řidiči našlo jen pár výjimek, které se netýkaly cesty do zaměstnání.

Hlídka zastavila například seniorku, která musela do Kolína k lékaři. Prokázala se čestným prohlášením i pozvánkou k vyšetření, kde bylo razítko. S čestným prohlášením a dalšími doklady projela kontrolou také maminka, která musela do církevní diakonie pro postiženého příbuzného.

„Otáčet nemusíme“

„Za dnešek jsme zatím nikoho otáčet nemuseli. Je vidět, že si to lidé vzali k srdci, dokumenty mají vytištěné a často jich mají i víc, než musejí,“ podotkla policistka.

Emoce u zastavených řidičů nejdou kvůli nasazeným respirátorům poznat. Někteří ale po skončení kontroly policistům s vojáky přejí jen to dobré.

„Teď to vypadá, jako bychom lidi šikanovali, ale naštěstí pochopili, že my za současnou situaci nemůžeme. Čekala jsem, že to bude mnohem, mnohem horší,“ vysvětlila policistka.

Policie v Plzeňském kraji rozdávala řidičům pokuty za nedodržování opatření

Krimi

Když není mimořádný stav, tak vyšetřuje loupeže, krádeže nebo násilnou kriminalitu. Jak Právu řekla, tak při kontrolách si „trochu vyčistí hlavu“, protože tato práce není tak různorodá a náročná, jako když hlídkovat na hranici okresu nemusí. „S lidmi na těchto kontrolách je docela rozumná řeč. Horší to je teď na hlídkách po nocích, kdy jsou už lidé z různých důvodů zoufalí, protože přišli o práci, nemají peníze a jenom pijí, hádají se, chtějí se prát a podobně,“ uzavřela.

Související témata:

Výběr článků

Načítám