Hlavní obsah

Nakažený koronavirem na Tachovsku napadl důchodce. Dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Loni v dubnu se dostal Martin Hála (51) v Souměři na Tachovsku do potyčky s otcem své kamarádky. Podle státního zástupce v době, kdy byl nakažený koronavirem, fyzicky napadl o 18 let staršího muže.

Soud s mužem, který nakažený koronavirem zaútočil na důchodceVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za šíření nakažlivé nemoci a porušování domovní svobody ho ve čtvrtek potrestal tachovský okresní soud devíti měsíci vězení s podmíněným odkladem na rok a půl. Rozsudek není pravomocný, zmocněnec poškozeného si nechal lhůtu na vyjádření. Hálovi hrozily až tři roky za mřížemi.

„Násilím vstoupil do uzamčeného rodinného domu poté, co rozbil skleněnou výplň vchodových dveří a odemkl si klíčem v zámku zevnitř. Poškozeného několikrát udeřil a vyhrožoval, že ho zabije. Tohoto jednání se dopustil v době, kdy mu hygienici nařídili izolaci z důvodu onemocnění covidem-19,“ uvedl žalobce Ondřej Wendler a zdůraznil, že v době činu si obžalovaný nijak nezakrýval dýchací cesty.

Pronásledoval ho autem

„Koukal jsem se v obýváku na televizi a uslyšel zvonek. Vzápětí jsem zaregistroval řinčení skla. Během několika vteřin byl pan Hála u mě v obýváku. Měl ruce i oblečení od krve. Začal mi nadávat do čů… a křičel, abych mu ukázal telefon,“ vypovídal před soudem Jiří J.

Pak prý ho Hála začal mlátit pěstmi do hrudníku a obličeje. „Když jsem se ho zeptal, jestli mě chce zabít, tak úplně zkoprněl. Toho jsem využil. Proklouzl jsem kolem něho ven z baráku. Ve spodním prádle a v ponožkách jsem běžel směrem k lesu,“ pokračoval důchodce.

Žena šířila koronavirus, soud ji poslal do vazby. Cestovala i taxíkem

Krimi

Útočník ho dohonil autem. „Seděl jsem na bobku schovaný za kontejnerem a on na mě volal, abych vylezl, že mě stejně dostane. Zůstal jsem na místě, po asi třech minutách Hála nasedl do auta a odjel,“ popsal poškozený.

Vezl prý jen polévku nemocné

S útočníkem se podle svých slov znal. „Chodil za mojí dcerou Lenkou. Nelíbilo se mi to, protože byl ženatý a měl rodinu. Tak jsem poslal esemesku jeho manželce, aby to věděla. On mi pak vzkázal, že mám chcípnout,“ uzavřel Jiří J.

Hála ale celou událost popsal jinak. Tvrdil, že nejel za poškozeným a ani se s ním nechtěl setkat. „Ten den jsem vezl Lence polévku, protože byla nemocná a volala mi, že je jí zle. Já už jsem se cítil lépe a byl bez teploty. Měl jsem to vymyšlené tak, že jí nechám hrnec s vývarem u dveří a odjedu. Jenže mě tam překvapil její otec, který bydlí ve vedlejším domku, “ řekl Hála v úvodu své výpovědi.

Vyvedlo ho prý z míry, když na něj poškozený začal hulákat, ať táhne do pr......

„Odpověděl jsem mu, že tady má dceru pět dní v horečkách a nic pro ni nedělá. Na to se do mě pustil sprostými nadávkami. Bohužel jsem horká hlava a hned startuju. Tak jsem za ním vyrazil, aby mi to řekl z očí do očí. Zacouval zpátky do dveří a chtěl je přede mnou zabouchnout. Jak jsem ho chtěl zarazit, tak mi pravá ruka projela skleněnou výplní dveří,“ líčil obžalovaný okamžiky před samotnou potyčkou.

Poškozený se ho pak prý snažil vytlačit ze dveří. „Držel jsem ho pod krkem. Pořád padala ostrá slova od nás obou. Nakonec jsem ho odstrčil a šel zpátky do auta si zavázat pořezanou ruku, ze které mi tekla krev. Celé to trvalo asi tři minuty,“ popisoval Hála svoji verzi. Připustil, že se nechal vyprovokovat. „Reagoval jsem možná přehnaně. V tu chvíli ale se mnou cloumaly emoce. Cítil jsem obrovský adrenalin. Nedokázal jsem se zastavit. Uvažoval jsem jinak než za normální situace. Je to má vina a jsme za to ochotný přijmout trest,“ kál se Hála.

Přiznal se také, že v době incidentu měl uloženou izolaci a neměl ještě za sebou kontrolní test. „Už jsem ale překonal to období, kdy mě sužovaly horečky a bylo mi fakt špatně,“ dodal k tomu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám