Hlavní obsah

Lobbista Marek Dalík chce na svobodu

Novinky, kub
Znojmo

Lobbista Marek Dalík odsouzený na pět let do vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu podal žádost o podmíněné propuštění. Odpykal si půlku trestu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobbista Marek Dalík nastoupil v roce 2017 do věznice v Ruzyni.

Článek

Dalík nastoupil do vězení v listopadu 2017, nejdřív do pražské ruzyňské věznice, pak byl převezen do věznice ve Znojmě. Mohl tam po nějaké době pracovat, a to dokonce i mimo areál věznice. Na Dalíkovu žádost o propuštění upozornil v úterý server Aktuálně.cz.

Původně byl lobbista v roce 2016 odsouzen na čtyři roky, Nejvyšší soud ale rozsudek zrušil a vrchní soud ho pak znovu uznal vinným z podvodu a trest zvýšil na pět let. S dalším dovoláním k Nejvyššímu soudu, stejně jako se stížností k Ústavnímu soudu, již Dalík neuspěl.

Záznam: Marek Dalík nastupuje do vězeníVideo: Novinky

Dalík se podle vyšetřovatelů podvodu dopustil coby poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Policie lobbistu vyšetřovala na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Lobbista vinu popíral.

Nákup pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Výběr článků

Načítám