Hlavní obsah

Husákovi po mejdanu u Bendy hrozí, že u policie skončí úplně

Právo, ČTK, jkk, rav, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V křesle libereckého krajského policejního ředitele skončí k 1. únoru Vladislav Husák. A nemusí jít o jediný důsledek jeho účasti na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu, která se konala navzdory vládním protiepidemickým opatřením.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vladislav Husák

Článek

Z vysoké funkce Husáka odvolá policejní prezident Jan Švejdar, ale může tak učinit jen na základě žádosti samotného libereckého ředitele. Ten v úterý uvedl, že rezignaci sám nabídl.

Případ ale řeší v kázeňském řízení i odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. A na základě jeho závěrů Husákovi hrozí další postih – jednou z možností je i vyhazov od policie.

Bere si dovolenou

Husák v úterý po poledni svůj prohřešek vysvětloval v Praze na koberečku policejnímu prezidentovi. Neúspěšně.

„Po dnešním (úterním) jednání s plk. Husákem jsem rozhodl, že ho k 1. únoru odvolám z pozice krajského policejního ředitele a do doby ukončení kázeňského řízení ustanovím na řadovou pozici bez příplatku za vedení. Plk. Husák mě požádal o možnost čerpání řádné dovolené, jíž jsem vyhověl,“ napsal na Twitteru Švejdar.

Husák vydal prohlášení, v němž tvrdí, že svou funkci nabídl sám a že se s policejním prezidentem na přesunu na pozici bez příplatku za vedení dohodl. „Tyto kroky jsem zvolil především proto, aby nebyla poškozena dobrá pověst policejního sboru a naše dlouhodobá a úspěšná práce v našem kraji. Věřím, že celá personální situace bude vyřešena co nejdříve,“ dodal Husák.

Padají další hlavy. Teplický mejdan smetl i libereckého policejního šéfa Husáka

Domácí

V SMS pak Právu napsal, že si bere dovolenou na několik dnů a že sám zatím netuší, co bude dál, až mu vyprší. Na otázku, zda skončí u policie, odpověděl: „To prostě nevím.“

Švejdar: Je to v jeho rukách

Švejdar by Husákův definitivní konec ve sboru přivítal, dokonce ho k tomu podle informací Práva údajně i vyzval.

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Domácí

„Na mém pohledu na věc se nic nezměnilo. Účast ředitele Husáka na sešlosti v Teplicích je pro mě nepřijatelná a nedovedu si představit, že by dál setrvával na pozici krajského ředitele. To jsem mu osobně sdělil a on to akceptoval. Nyní proběhne kázeňské řízení, na jehož konci je několik variant. Je to i v jeho rukách,“ napsal v úterý Právu Švejdar.

Naznačil tím, že míček je nyní na straně samotného Husáka, zda sám po konci dovolené odejde dobrovolně do civilu.

Hospodského si ten den odvezli

Husákovo setrvání v čele krajského ředitelství bylo prakticky nemožné, k vyvození osobní odpovědnosti ho už od pondělí vyzývali jak Švejdar, tak ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na teplické party byl i krajský policejní ředitel Husák. Švejdar posílá kontrolu

Domácí

Ve stejný den, kdy se oslava mimo jiné i bývalých špiček ČSSD konala, například jednoho z odbojných restauratérů v nedalekém Ústí nad Labem, který na protest proti nařízením svůj podnik otevřel, policisté kvůli neuposlechnutí výzvy odvedli na služebnu.

„Je to správné rozhodnutí. Poté, co pan plukovník Husák odmítl vyvodit z těch svých činů osobní odpovědnost sám, tak pan policejní prezident ho odvolal a má v tomto moji plnou podporu,“ uvedl v úterý Hamáček.

Jednal prý pracovně

V prohlášení pro web PressPort magazín se Husák o důvodech své účasti na večírku regionálního zákulisního hráče Bendy rozpovídal obsáhleji. Uvedl, že měl prý v hotelu domluvené jednání jen s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o činnosti sportovní unie.

„To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ popsal Husák dění na místě.

Neuvedl však, proč účastníky neupozornil, že oslavy nejsou za nouzového stavu legální, a proč nepožádal o rozpuštění večírku.

„Jako policista selhal“

Vysvětlení nabídl jen k faktu, že v Bendově hotelu zůstal přes noc, zatímco vládní nařízení zakazují ubytovávání hostů. Prý si uvědomil, že se v podniku zdržel příliš dlouho, a vzhledem k povětrnostním podmínkám a únavě tam požádal o nocleh. Přitom se odvolal právě na výjimku, která umožňuje ubytování za účelem pracovních cest.

„Klíčové je, že tam bylo mnoho lidí proti vládním opatřením a být tam prostě neměli. Všichni ti, co tam byli, se dopustili porušení nařízení a měli by čelit sankcím,“ podotkl k tomu Hamáček.

Bendu přivedl zpět k ČSSD Hamáček

Domácí

K Husákově argumentaci, že měl pracovní setkání, ministr poznamenal, že tím pádem jde o jeho fatální selhání.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hotel Prince de Ligne na Zámeckém náměstí v Teplicích.

„Když už bych tedy přijal argumentaci, že tam byl pracovně, tak ve chvíli, kdy viděl, že tam dochází k porušení vládních nařízení, tak měl okamžitě jako policista konat. To neudělal, a tím je evidentní, že selhal. Musíme nechat do konce doběhnout kázeňské řízení, ale to odvolání je a byl jediný možný krok ze strany pana policejního prezidenta,“ dodal ministr.

Nic nevěděli

Přestože se policie během uplynulého víkendu rebelujícím hospodám věnovala, o party ve čtyřhvězdičkovém hotelu v centru Teplic tamní policisté ani strážníci prý nevěděli. Státní i městská policie uvedla, že žádný podnět na porušování protiepidemických předpisů od občanů nepřišel.

Policie ČR si od města vyžádala záznamy z kamery na náměstí, kde stojí hotel. „Záznam, který má 21 hodin, jsme předali, aby si ho sami vyhodnotili,“ řekl Právu ředitel městské policie Michal Chrdle s tím, že sám viděl jen zlomek záznamu.

„Neviděl jsem na něm víc než pohyb osob po náměstí,“ poznamenal ředitel. Policie případ prověřuje na základě informací zveřejněných v médiích. Pokud zjistí porušení opatření, předá věc správnímu orgánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám