Hlavní obsah

Houkající sanitce s pacientem leželi v cestě na magistrále v Praze aktivisté

– Praha

Skupina aktivistů zablokovala v pátek dopravu na pražské magistrále před Národním muzeem, leželi bez hnutí na silnici dokonce ve chvíli, kdy místem potřebovala projet sanitka s pacientem. Případ řeší policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Aktivisté zablokovali v pátek dopravu u Národního muzea, kudy vede jedna z hlavních dopravních tepen v metropoli. Lehali si na silnici a z videa, které zveřejnili na svém facebookovém profilu, vyplývá, že dokonce ohrozili průjezd sanitky. Podle informací Novinek měl pacient v ní problémy se srdcem.

Na záběrech je vidět, jak policisté aktivisty odtahují z magistrály, jejíž provoz byl po tu dobu zcela ochromen.

V tu chvíli bylo slyšet houkání přijíždějící sanitky. Z videa vyplývá, že vozidlo záchranářů muselo na cestě s pacientem zpomalit téměř do kroku a manévrovat. Jeden z aktivistů se dokonce po průjezdu sanitky znovu složil na vozovku v místě, kudy před tím projela.

Kvůli plynu z Ruska blokovali aktivisté ulici u Sněmovny

Domácí

Podle mluvčí pražské záchranky Jany Poštové přepravovali její kolegové pacienta ve středně těžkém stavu. Policie podle ní rychle zasáhla a posádce sanity se podařilo projet natolik včas, aby to pacientovi nezpůsobilo další újmu.

Ze záběrů je ale zřejmé, že šlo o sekundy. Policisté museli ze silnice odnést jednoho člověka po druhém. Z videa přitom plyne, že sanitka byla slyšet z dálky, aktivisté přesto dál zůstávali nehnutě ležet na vozovce a frekventovanou silnici dál blokovali.

Pohledem Thomase Kulidakise: Efektivní kroky k zastavení války na Ukrajině

Komentáře

Pouze přestupek

Podle informací Novinek policie v souvislosti s případem prověřuje několik lidí v přestupkovém řízení, důvodem je podle mluvčí policie Violety Siřišťové podezření z přestupku v dopravě a neuposlechnutí výzvy policie. Bude je řešit magistrát. K trestnému činu v souvislosti s blokováním houkající sanitky však podle ní nedošlo.

Cestující po vypadnutí z tramvaje nadýchal skoro šest promile

Krimi

Aktivisty ze stejné skupiny se zabývá policie rovněž kvůli úternímu protestu v Praze, skupina tehdy blokovala provoz aut na další vytížené pražské křižovatce na Prašném mostě. Do protestujících se násilím pustili řidiči. Policie prověřuje role jednotlivých aktérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám