Hlavní obsah

Byla to legrace, hájili se při výslechu mladíci, kteří stříkali tekutinu na kolemjdoucí

Právo, Michael Polák
Turnov

Turnovští policisté už znají všechny členy posádky vínově zbarveného vozu Subaru, která se v pondělí odpoledne a v podvečer bavila tím, že v Turnově stříkala z okénka auta po kolemjdoucích neznámou tekutinu. Útoky měli podle policistů na svědomí dva mladíci ve věku 17 a 18 let a jejich dvě kamarádky ve věku 18 a 19 let, všichni z okresu Semily.

Vodní pistole, ze které mladíci stříkali údajně vodu.

Článek

Během pondělí zaútočili mimo jiné na matku se dvěma dětmi, jednu ženu i na řidiče sanity záchranné služby, který zrovna kouřil na parkovišti před budovou záchranky. K muži přijeli zezadu a bez varování mu neznámou látku nastříkali do obličeje. Protože mu tekutina vnikla i do očí, musel si je nechat ošetřit.

„Tyto útoky nám oznámili celkem tři lidé a o dalších třech jsme se dozvěděli z jejich výpovědí. Partička se ke svému pondělnímu řádění přiznala a vysvětlila ho tím, že šlo jen o legraci, které se údajně smáli i ti, které postříkali. Výpovědi oznamovatelů však hovoří o opaku,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Za porušení zákazu nočního vycházení padly i desetitisícové pokuty

Krimi

Neznámou dráždivou látkou byla podle výpovědi útočníků jen pitná voda, stříkaná z obyčejné dětské vodní pistole. „Dívky se střídaly při řízení auta a mladíci vyhlíželi „živé cíle“, do kterých se pak trefovali.  Na svou obhajobu uvedli, že nikomu nechtěli ublížit a že svého jednání nyní litují,“ řekla policejní mluvčí.

 Nešli po lidech bez roušek

V Turnově se původně mělo za to, že útoky cílí na lidi, kteří si na ulici nezakrývají ústa rouškou nebo respirátorem. Mezi zasaženými ale převažovali ti, kteří zakrytá ústa měli, a zadržení útočníci to při výslechu popřeli. „Shodně vyloučili, že by při tom, co dělali, hrálo nějakou roli to, zda lidé roušky nosí či nikoliv,“ potvrdila Baláková.

Muž odpálil v noci v centru Brna ohňostroj. Strážníci ho po „čau” zmizet nenechali

Krimi

Případ se bude dál řešit už jen jako přestupek, spis už policie předala do správního řízení Městskému úřadu v Turnově pro podezření ze spolupachatelství na přestupku proti občanskému soužití. Každému z posádky vozu za to hrozí pokuta do výše 20 tisíc korun.

„Do správního řízení jsme také (v souvislosti s posádkou vozu) poslali oznámení o porušení vládního krizového opatření týkajícího se omezení volného pohybu. V něm jim může správní orgán uložit další dvacetitisícovou pokutu. Ta se týká jejich nedovoleného pohybu po okrese za účelem si společně povyrazit,“ doplnila policejní mluvčí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám