Hlavní obsah

Bývalí inspektoři ČOI nemusí jít za braní úplatků do vězení. Dostali podmínku

Právo, Miroslav Homola
Brno

Dva bývalí inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) nemusí jít do vězení. Leona Nejezchlebová a Michal Pavlica z Veselí nad Moravou byli totiž Okresním soudem v Břeclavi odsouzeni za přijímání úplatků od vietnamských obchodníků na tři a půl a tři roky nepodmíněně. Krajský soud v Brně však v úterý rozsudek zrušil a uložil oběma podmínku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Pavlica (vlevo) a Leona Nejezchlebová (uprostřed) s obhájkyní Lydií Lamáčkovou

Článek

Pavlica i Nejezchlebová odešli od odvolacího soudu s tříletým vězením podmíněně odloženým na zkušební dobu pěti let. Oba musí navíc zaplatit peněžitý trest, což nebylo součástí původního verdiktu soudu prvního stupně v Břeclavi. Pavlica musí zaplatit státu 45 000 a Nejezchlebová, u které se prokázalo více skutků, ještě o 15 000 víc. Oba navíc nesmí pracovat ve státních službách pět let.

Při novém rozsudku sehrály roli i četné záruky, jednu z nich složil například i známý jezdec a mistr světa na vysokém kole Jozef Zimovčák.

Podle obžaloby oba inspektoři cíleně delší dobu při kontrolách, kdy si vybírali převážně vietnamské obchodníky, požadovali za zjištěné závady v prodejnách na různých místech Moravy pokuty v řádech tisíců korun. Potvrzení o udělení sankce však v prokázaných případech vždy znělo na podstatně nižší částku s tím, že státu například odeslali dva tisíce a o zbylé dva z pokuty čtyř tisíc se pak rozdělili.

Kontrolovali Vietnamce

Vybírali si záměrně vietnamské obchodníky, protože předpokládali, že právě v jejich prodejnách je velká pravděpodobnost zjištění nedostatků. Jak uvedl předseda odvolacího senátu Aleš Kafka, všichni kontrolovaní však byli s jejich jednáním srozuměni a peníze dávali s vědomím, že se jedná o úplatek, neboť se obávali, zřejmě opodstatněně, důkladné kontroly.

V jednom z popsaných případů dokonce s prodavačkou licitovali, a když při kontrole neměla po ránu v pokladně jimi požadované 3000 korun, skončili nakonec na úplatku ve výši 800 Kč. V dalším případě si vzali věci a nezaplatili za ně.

Vzhledem k tomu, že se řízení vleče už dva roky, veřejnost se o činech dověděla a oba přišli o práci, domnívám se, že tento trest je přiměřený
obhájkyně Lydie Lamáčková

Obžaloba vinila inspektory z několika skutků se škodou jednotek tisíc korun, avšak některé se nepodařilo prokázat. Oba inspektoři už u soudu prvního stupně vinu odmítali a tvrdili, že je věc komplotem vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI. Cílem podle nich mělo být odvolání bývalé brněnské ředitelky Tatiany Neuhybelové a získání místa ředitele pro někoho jiného. Soud jim ale neuvěřil.

Obhájkyně spokojena

Neuhybelová už dříve z funkce odešla. Letos jí soud v podobném případu udělil pokutu 75 000 korun za porušení pravomoci úřední osoby. Ředitelem brněnské ČOI je nyní Karel Havlíček. Zatímco odsouzení se k verdiktu nevyjádřili, obhájkyně Lydie Lamáčková byla s verdiktem spokojena.

Související téma:

„Soud dobře zhodnotil všechna pro a proti. Není účelem, aby trest zasáhl celé rodiny, jak by tomu bylo v tomto případě, kdyby byli odsouzeni nepodmíněně. Vzhledem k tomu, že se řízení vleče už dva roky, veřejnost se o činech dověděla a oba přišli o práci, domnívám se, že tento trest je přiměřený,“ uvedla pro Právo obhájkyně.

Související články

Výběr článků

Načítám