Hlavní obsah

Zdravotní sestra v Barumu denně otestuje i několik desítek pracovníků

Právo, Aleš Fuksa

Za velmi náročné období považuje z pohledu své profese současnou koronavirovou pandemii zdravotní sestra Eva Hrnčiříková. V posledních měsících se věnuje hlavně firemnímu testování v gumárnách Barum Continental v Otrokovicích na Zlínsku.

Foto: archiv Evy Hrnčiříkové

Zdravotní sestra Eva Hrnčiříková má ordinaci v areálu Barum Continental.

Článek

S pěti tisíci zaměstnanci jde o největšího zaměstnavatele ve Zlínském kraji. Gumárenský gigant nyní nabízí svým zaměstnancům bezplatné testování. Denně toho využije více než deset lidí. Mnohdy však zdravotní sestra otestuje během dne i mnohonásobně větší počet pracovníků gumáren. Od října 2020 prošlo testováním několik set zaměstnanců.

„V případě, že se koná školení nově příchozích zaměstnanců, je potřeba jich otestovat i padesát. Když je třeba, testuji zaměstnance i během víkendů nebo brzy ráno po nočních směnách,“ přiblížila Hrnčiříková z ordinace Zorma, která se v rámci zdravotnického střediska nachází přímo v areálu gumárenského gigantu.

Od března začne plošné testování ve firmách

Ekonomika

Při odběrech má na sobě covidový oblek, respirátor, ochranný štít, dvoje rukavice a na hlavě kapuci. „Není to nic moc, opravdu je v obleku horko a špatně se v něm dýchá. Je třeba zapisovat zároveň všechny údaje nebo správně odměřit u všech vzorků dvacet minut na analýzu testu,“ uvedla Hrnčiříková.

Náročná práce - hlavně na psychiku

Podle jejích slov je to nyní hodně náročná práce. „Hlavně na psychiku, po fyzické stránce ani tolik ne. Musíme umět poradit lidem, vyslechnout je a zvolit správnou cestu, jak mají pokračovat,” přiznala zdravotní sestra.

Výsledky antigenních testů mají zaměstnanci k dispozici do dvacet minut, v případě velké antigenové nálože již za tři minuty.

Školy ve třech krajích vyzkoušely jednoduché PCR testy. Žádné ohnisko se nenašlo

Koronavirus

V případě pozitivního výsledku na přístroji ExDia se zaměstnanci následně testují pomocí PCR testů ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati nebo v jiných laboratořích.

Zaměstnanci jsou podle ní nadšení

Gumárenský gigant testování objednává jako jeden z benefitů, aby zároveň co nejvíce korigoval nemocnost svých zaměstnanců. Je určené pro všechny pracovníky, kteří přišli do styku s pozitivním pacientem či mají podezření na nákazu.

„Z možnosti testování jsou zaměstnanci nadšeni. Vrací se domů s negativním testem bez větší pravděpodobnosti nakažení rodiny,“ dodala Hrnčiříková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám