Hlavní obsah

Vakcína jako klíč k cestování. Očkovaní turisté se mnohde vyhnou karanténě

Vakcína proti covidu pomalu navrátí cestovní ruch do normálu. Alespoň to prozatím vyplývá z plánů některých zemí, které chtějí zrušit povinnou karanténu pro naočkované turisty. Po Seychelách takový model oznámil Island, diskuse se vedou rovněž v Thajsku a lze předpokládat, že další země budou brzy následovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Exotické Seychely už od minulého týdne vpouštějí do země turisty, kteří dostali dvě dávky vakcíny proti covidu. Stále se však musejí prokázat i negativním testem.

Zrušení povinné karantény pro očkované návštěvníky oznámil aktuálně také Island. Nově tak bude stačit autorizované potvrzení vytištěné v některé ze zemí Evropského hospodářského prostoru či Evropského sdružení volného obchodu. Kvůli opuštění Evropské unie se novinka aktuálně nevztahuje na občany Velké Británie, uvádí server Mirror.

Seychely povolí vstup očkovaným turistům z celého světa

Cestování

„Jakmile britské očkovací certifikáty posvětí Světová zdravotnická organizace, budeme se zabývat tím, zda je na hranicích přijmeme,“ uvedl mluvčí islandského ministerstva zdravotnictví.

Samotná islandská vláda aktuálně pracuje na podobě očkovacího certifikátu, který chce vystavovat svým občanům, aby jim usnadnila cestování. Zemí, které budou potvrzení vyžadovat, totiž bude s největší pravděpodobností postupně přibývat.

V Thajsku zatím karanténa platí

Koneckonců diskuse o zrušení povinné karantény pro očkované návštěvníky se vedou aktuálně i v Thajsku, ačkoli prozatím ne na vládní úrovni, uvádí server Independent. Dva hlavní hotelové řetězce ovšem na politiky vznesly požadavek, aby byla karanténa pro turisty, kteří podstoupili očkování některou z uznávaných vakcín, zrušena.

Návštěvníci musejí aktuálně do izolace na dva týdny, což mnoho z nich odradí. „Je obrovské množství lidí, kteří do Thajska nebo jiné země kvůli karanténě nepřijedou, protože by v ní strávili zkrátka moc času,“ uvedl předseda jedné z největších thajských společností podnikající v pohostinství William Heinecke z Minor International. „Měli bychom velmi rychle umožnit naočkovaným turistům, aby nemuseli do karantény,“ doplnil.

Šéf další thajské společnosti Dusit International Suphajee Suthumpun uvedl, že by zaměstnanci v pohostinství a cestovním ruchu měli dostat vakcínu přednostně. „Ochránilo by to jak místní, tak cestovatele, a snížilo by se riziko infekce,“ myslí si Suthumpun.

Thajsko je na cestovním ruchu silně závislé a počet turistů v loňském roce kvůli pandemii klesl o 83 procent. Letos úřady podle agentury Reuters očekávají, že zemi navštíví jen pět milionu turistů, za rok 2019 to přitom bylo takřka 40 milionů.

Londýn dokraloval. Nejpopulárnější destinací světa je nově Bali

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám