Hlavní obsah

V Havířově mají chytré očkovací centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahlášení do systému pomocí QR kódu, podpis informovaného souhlasu dotykovým perem a hlídání teploty uskladněných vakcín bezdrátovými teploměry, to jsou chytré technologie využívané očkovacím centrem v Havířově na Karvinsku. Díky nim se centrum, které dostalo jméno Óčko, stalo nejmodernějším v Česku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Dosud se v očkovacích centrech vše vypisuje ručně. Pomoci má QR kód, který na recepci při vstupu do centra ukážou lidé na mobilu.

Článek

„Jejich využívání snižuje administrativu a zrychluje očkování. Lidé se do systému na místě hlásí pomocí QR kódu. Je to podobné, jako když máte letenku v podobě QR kódu. Nyní se v Havířově tyto novinky testují,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). Ostrý provoz má začít v květnu.

Informovaný souhlas dotykovým perem

Dodal, že pokud by se povedlo „ukecat“ ministerské úředníky, že informovaný souhlas nemusí být na papíře, ale stačí ho podepsat dotykovým perem, tak se celý proces vakcinace obejde bez dalšího zdržování. „Denně by se tak kapacita očkovacího místa mohla zvýšit o 200 dávek i bez navýšení personálu,“ vysvětlil Unucka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Součástí centra je i odpočinková zóna

Další chytrou vychytávkou v havířovském Óčku je to, že teplotu vakcín v lednicích zde hlídají chytré bezdrátové teploměry, které komunikují přes síť Internetu věcí. Vakcíny jsou tak bezpečně uchovávány.

Jedna čtečka na občanku i na kód

„Při dostatku vakcín by havířovské velkokapacitní očkovací centrum mohlo denně očkovat až 1300 lidí. S využitím chytrých technologií, takzvaného QR kódu, by zvýšilo kapacitu na zhruba 1500 lidí za den,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

OBRAZEM: V Praze otestovali velkokapacitní očkovací centrum v O2 universum

Domácí

„Při příchodu na recepci se člověk prokáže QR kódem z obrazovky mobilního telefonu. Stejnou čtečkou pak pracovník přečte i jeho občanský průkaz. Odbaví se za den opravdu mnohem více lidí. Vše jde bez zdržování a zbytečného čekání,“ upřesnil Unucka.

V Moravskoslezském kraji se očkuje na 30 místech, vakcíny má již také téměř 400 ordinací praktických lékařů. Zatím je zde naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny necelých 239 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám