Hlavní obsah

V Británii a Izraeli po očkování výrazně ubylo mrtvých

Londýn/Jeruzalém

Dva různé státy - podobný příběh. Spojené království a Izrael vsadily na kombinaci tvrdé uzávěry a rychlého proočkování populace. Podle dostupných dat se jim tato strategie vyplatila, obě země zaznamenaly dramatický pokles v počtech případů, hospitalizací a především úmrtí.

Článek

Spojené království

Téměř 67milionová země je obecně považována za evropského premianta očkování.

Britští zdravotníci doposud naočkovali jednou dávkou přes 32,4 miliony lidí, plně ochráněno je okolo 8,4 milionů. V tuto chvíli mají nárok na očkování lidé starší 45 let. Poté přijdou na řadu i zbylí čtyřicátníci.

Británie očkuje nejvíc v Evropě, přesto je podle ministerstva nebezpečná

Koronavirus

Nedávná studie londýnské univerzity Imperial College ukázala, že díky rychlému tempu očkování spadla míra infekce asi o dvě třetiny. Ruku v ruce s tím tak ubylo nejen nakažených, ale i hospitalizovaných a zemřelých s covidem-19.

Současný sedmidenní průměr nakažených je v Británii 2586 (podle dat ze serveru Worldometers). Pro představu, na vrcholu vlny na začátku ledna dosáhla křivka hodnoty 68 tisíc nakažených.

To se tehdy promítlo po dvou týdnech i na přírůstku zemřelých. Zatímco tehdy umíralo i 1400 lidí denně, dnes je sedmidenní průměr zemřelých „jen” 30.

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Koronavirus

Britský premiér Boris Johnson nicméně za úbytkem těchto čísel nevidí očkování. „Myslím, že lidé dostatečně nechápou, že to je díky lockdownu, který byl pro zvládnutí pandemie naprosto zásadní,” uvedl Johnson s dovětkem, že rozvolnění opatření se bohužel na počtu mrtvých zákonitě projeví.

Izrael

Izrael zaznamenal dramatický pád ve všech možných ukazatelích. Podle analýzy biologa Erana Segala z Weizmannova institutu klesl od ledna počet případů nákazy o 96 procent, hospitalizací o 90 procent a úmrtí o 85 procent.

Vrchol poslední pandemické vlny zažil Izrael o něco později než Británie, asi o dva týdny. Tehdy byl sedmidenní průměr okolo 8200 případů a umíralo i přes sto lidí denně.

Izrael o víkendu zruší povinné nošení roušek venku

Blízký a Střední východ

Nyní je sedmidenní průměr nakažených 174, v případě úmrtí je to pět.

Izrael nabízí vakcínu proti koronaviru každému, komu je nejméně 16 let. Jednou dávkou je v devítimilionové zemi ochráněno přes 5,3 milionů lidí, plně naočkováno je podle oficiálních dat asi 4,9 milionů Izraelců.

Reklama

Výběr článků

Načítám