Hlavní obsah

Sputnik V je po přeočkování účinný proti mutacím, tvrdí ruští vědci

– Moskva

Ruská vakcína Sputnik V vykazuje při opětovném očkování účinnost i proti mutacím koronaviru. S odvoláním na ruské vědce v sobotu oznámila agentura Reuters. Podle jejích zdrojů účinnost vakcíny prokazují dosud provedené testy.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

Agentura Reuters píše, že prezident Vladimir Putin v lednu nařídil, aby byla do 15. března prověřena účinnost v Rusku vyráběných vakcín proti variantám koronaviru, které se šíří ve světě. „Nedávná studie ruského Gamalejova střediska prokázala, že opakované očkování Sputnikem V dobře chrání proti mutacím nového koronaviru, a to včetně té z Británie a Jihoafrické republiky,“ citoval Reuters Denise Logunova, který je zástupce ředitele tohoto pracoviště, kde byla vakcína Sputnik V vyvinuta.

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Blízký a Střední východ

Výsledky studie mají být v blízké době zveřejněny, nynější oznámení Logunova je první, které naznačuje účinnost ruské vakcíny proti obávaným variantám. Žádné další podrobnosti nejsou zatím známy.

Jihoafrická mutace může výrazně snížit účinnost vakcíny Pfizer, tvrdí studie

Koronavirus

Sputnik V stejně jako látka vyvinutá například firmou AstraZeneca jsou vektorové vakcíny, které používají jiný oslabený nepatogenní virus k vyvolání imunitní reakce. V případě Sputniku V se při opětném očkování používá stejný adenovirový vektor. Podle Logunova opětné očkování neovlivňuje účinnost preparátu, který se aplikuje ve dvou dávkách.

Vakcína Johnson & Johnson je bezpečná a slušně funguje. Stačí jedna dávka

Amerika

Někteří vědci poukazují na riziko, že organismus může vytvořit imunitu na vektor, tedy oslabený nepatogenní virus, protože ho bude považovat za vetřelce a bude se snažit ho zneškodnit. Vědci, kteří vyvinuli Sputnik V, ale nesouhlasí s tím, že by to mohlo působit problém. „Myslíme si, že vektorové vakcíny jsou pro budoucí očkování lepší net ty založené na jiném bázi,“ řekl Logunov.

Sdělil, že vědci zjistili, že protilátky specifické pro vektory a použité v očkovací látce, které mohou vyvolat reakci zaměřenou proti vektoru a oslabit účinnost vakcíny, "do 56 dní" vymizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám