Hlavní obsah

Rozvolňování v Česku. PES je mrtvý, ať žijí balíčky aneb Kdy se vrátíme do normálu

Ve čtvrtek představilo ministerstvo zdravotnictví nový systém tzv. balíčků, na jejichž základě se bude rozvolňovat. Hlavním kritériem bude vývoj týdenní nákazy v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Kam Česko směřuje a jak by to podle tohoto nového systému vypadalo v ostatních evropských zemích?

Článek

Protiepidemický systém ČR neboli zkráceně zvaný PES byl terčem dlouhodobé kritiky. Laiky kvůli tomu, že se jím vláda několik měsíců neřídila, odbornou veřejností za to, že nebyl překalibrován na nové mutace covidu-19.

Říká se, že nové koště dobře mete. V tomto duchu ministerstvo zdravotnictví pod novým vedením ministra Petra Arenbergera (za ANO) takříkajíc zařízlo starého PSA a představilo veřejnosti nový systém, na jehož základě se bude Česko postupně vracet do normálu. Jsou to takzvané balíčky a fungují na mnohem jednodušší bázi než tolik bitý PES.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Balíčky pro návrat zpět do normálního života

Hlavním a prozatím jediným kritériem je týdenní nákaza na sto tisíc obyvatel. Stačí si tak sečíst potvrzené případy covidu-19 za poslední týden a vydělit to hodnotou cca 107, což je počet obyvatel děleno 100 000.

Balíčků je několik a jsou navíc rozděleny na školy a poté zbytek, jako jsou kulturní akce, restaurace atd. Nový systém je však na první pohled mnohem přísnější. Například pro povolení vnitřních koncertů či divadelních her nebo plnohodnotné otevření restaurací je nutné, aby se za týden nepotvrdila nákaza u více než zhruba 5 300 osob.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Balíčky pro návrat zpět do normálního života - školy

Aby se přešlo aspoň na balíček s číslem 4, kdy se otevřou zahrádky restaurací, hrady a zámky, zvýší se počet osob na svatbách a pohřbech atd., tak nesmí týdenní nákaza být vyšší než zhruba 8 000 nově nakažených.

Jestliže bychom měli srovnat poslední dostupné údaje z Evropy a porovnat je s Českou republikou a pokud by se ostatní země řídily stejným systémem, tvrdá opatření by panovala všude mimo Slovensko, Portugalsko, Irsko, Spojené království, Norsko, Dánsko, Finsko, Bělorusko, Albánii.

Zbytek evropských zemí se v průměru momentálně nachází nad onou magickou stovkou na sto tisíc obyvatel. Masivně proočkovaný Izrael měl k 20. dubnu za týden nakažených 10 lidí na sto tisíc obyvatel.

Vzhledem k tomu, že poslední týdny počet nakažených stabilně klesá, veškeré prognózy vypadají optimisticky. Je však nutné počkat na to, jak se nová rozvolnění promítnou do počtu nakažených.

Ministerstvo ve své zprávě k představení balíčků predikuje, že balíček č. 3 by mohl vejít v platnost v první polovině května a balíček č. 4 v druhé polovině měsíce. U balíčku č. 5 uvádí, že předpoklad je velice nejistý a odhaduje to někdy v rozmezí června a července.

Reklama

Výběr článků

Načítám