Hlavní obsah

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Londýn

Rozhodnutí britského ministerstva zdravotnictví aplikovat druhou dávku vakcíny až po 12 týdnech po té první, a nikoli po třech, se setkalo s drsnou kritikou. „Vyprchá to, lidi to neochrání,” prorokovali zlí jazykové. To, jak se nyní ukázalo, není pravda. Jedna dávka AstraZeneky i Pfizeru snížila riziko hospitalizace u rizikové skupiny nad 80 let o 80 procent.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Zjištění oznámil Anglický úřad pro veřejné zdraví (Public Health England, PHE) na vládních stránkách. Studie zatím nebyla podrobena oponentuře, nicméně britský ministr zdravotnictví Matt Hancock neskrýval své nadšení.

Uvedl, že nejen hospitalizace, ale i procento úmrtí lidí nad 80 let padá mnohem rychleji než při prvním lockdownu. Tato data platí jak pro očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech, tak pro oxfordskou vakcínu od AstraZeneky, kterou si množství seniorů po Evropě odmítá nechat aplikovat, protože nevěří její účinnosti.

Podle jednoho z hlavních poradců londýnské vlády, lékaře Jonathana Van-Tama, jsou nová zjištění důkazem, že byl britský očkovací program jedním z nejlepších na světě. „Ostatní země o něj budou mít nepochybně zájem,” uvedl. Podle něj strategie dovede britské království „za pár měsíců do úplně jiného světa”.

AstraZeneca seniory ochrání také 

S takovým hodnocením souhlasí i Mary Ramsayová, odbornice z PHE zodpovědná za imunizaci. „Jde o další z narůstajícího počtu důkazů, že vakcíny snižují počet infekcí a zachraňují životy,” myslí si.

V Británii hledají člověka, který do země přitáhl brazilskou mutaci

Evropa

Studie totiž ukázala, že u lidí nad 70 let se po jedné dávce vakcíny ochrana před symptomatickým průběhem covidu pohybovala mezi 57 a 61 procenty pro Pfizer a 60 až 73 procenty pro AstraZeneku.

Podle britských expertů tak není opatrný postoj některých světových vlád (například německé a kanadské) k této látce na místě. Francie v reakci na nově zveřejněné poznatky otočila své původní stanovisko a schválila tuto vakcínu od AstraZeneky i pro lidi starší 65 let.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

Z průzkumu veřejného mínění, o kterém informoval britský server iNews, vyplývá, že alespoň jednu dávku vakcíny si nechalo píchnout 94 procent z těch, kterým to bylo nabídnuto.

Spojené království v tuto chvíli naočkovalo alespoň jednou dávkou 20,2 milionu obyvatel. Obě dávky stihlo dostat 815 tisíc lidí. Výsledky nově zveřejněného dokumentu od PHE považují britští odborníci za zadostiučinění.

Británie řeší, jak pustit lidi na koncerty a do divadel

Koronavirus

Zatím není jasné, jak budou vakcíny fungovat proti jihoafrické a brazilské variantě viru. Na britských ostrovech se v tuto chvíli nachází minimálně šest lidí, kteří jsou nakažení brazilskou variantou, z čehož identita jednoho z nich není vůbec jasná. Premiér Boris Johnson ujistil, že policie i hygiena dělají vše pro to, aby ho vystopovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám