Článek
I po otevření restaurací by měli mít hosté roušky s výjimkou konzumace jídla a pití. Roušky by měl nosit i personál.
Podle epidemiologa Rastislava Maďara nebudou muset mít lidé roušky ve chvílích, kdy budou sedět u stolu a komunikovat mezi s sebou.
„Klient musí mít roušku vždy, když se vzdálí od stolu, a ve všech společných prostorách,“ uvedlo ministerstvo s tím, že provozovatel by měl aktivně bránit shromažďování osob, které spolu nesedí u jednoho stolu. Stanovená distanční vzdálenost je dva metry. Kontakt mezi lidmi by měl být podle představ ministerstva minimální.
Opatření pozabíjela víc lidí než virus sám, tvrdí německá analýza

Ministerstvo provozovatele rovněž upozornilo, že „nadměrná konzumace alkoholu může vést k ignoraci prevence a ohrožování ostatních hostů i personálu infekční nemocí“.
U vstupu bude pro hosty připravena dezinfekce. Před usazením ke stolu bude rovněž muset být provedena jeho dezinfekce.