Článek
I po otevření restaurací by měli mít hosté roušky s výjimkou konzumace jídla a pití. Roušky by měl nosit i personál.
Podle epidemiologa Rastislava Maďara nebudou muset mít lidé roušky ve chvílích, kdy budou sedět u stolu a komunikovat mezi s sebou.
„Klient musí mít roušku vždy, když se vzdálí od stolu, a ve všech společných prostorách,“ uvedlo ministerstvo s tím, že provozovatel by měl aktivně bránit shromažďování osob, které spolu nesedí u jednoho stolu. Stanovená distanční vzdálenost je dva metry. Kontakt mezi lidmi by měl být podle představ ministerstva minimální.
Ministerstvo provozovatele rovněž upozornilo, že „nadměrná konzumace alkoholu může vést k ignoraci prevence a ohrožování ostatních hostů i personálu infekční nemocí“.
U vstupu bude pro hosty připravena dezinfekce. Před usazením ke stolu bude rovněž muset být provedena jeho dezinfekce.