Hlavní obsah

Vláda zakázala hromadné závodní stravování, firmy budou muset testovat

– Praha • Aktualizováno

Vláda rozhodla o hromadném povinném testování zaměstnanců ve firmách. Do pátku příštího týdne budou muset mít testy na koronavirus všichni zaměstnanci firem nad 250 lidí, o tři dny delší termín bude platit pro firmy nad 50 lidí. Informoval o tom vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Foto: ČTK

Karel Havlíček na tiskové konferenci

Článek

Ministři po jednání vlády doplnili, že současně od úterý zakázali závodní stravování v soukromých firmách. Lidé si budou muset jídlo z jídelny odnášet a zkonzumovat ho někde jinde. Cílem je zabránit sdružování zaměstnanců v jídelnách.

„Plošné testování ve firmách bude povinné. Do 12. března musí mít první testy všichni zaměstnanci firem nad 250 zaměstnanců, do 15. března pracovníci podniků 50-249,” oznámil nejprve Havlíček na Twitteru.

Na tiskové konferenci poté upřesnil, že již od 3. března ale budou mít zaměstnavatelé s více než 250 zaměstnanci muset mít připravené antigenní testy a ti menší od 5. března

V následujících čtrnácti dnech by pak mělo být v 10 tisících podniků otestováno 2,1 milionu zaměstnanců. „Stačit budou antigenní testy,” dodal Havlíček.

Pokud bude test zaměstnance pozitivní, musí firma nahlásit výsledek příslušnému lékaři. Ten ho následně pošle na PCR test.

Od pátku by mohly povinně testovat firmy nad 250 lidí, oznámil Babiš

Domácí

„Budeme debatovat v příštích dnech o dalších opatřeních, kdybychom zjistili, že se některé firmy nechtějí testování účastnit. V takovém případě by mohlo přijít na řadu další omezování,” dodal k tomu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zákaz závodních jídelen

Další opatření, které se týká firem, postihne závodní stravování. Soukromé firmy, které ho poskytují, budou muset upravit jeho režim tak, aby se lidé nestravovali společně v jídelnách.

„Musí si to tam nastavit tak, že si budou muset odnášet jídlo v nějakých přenoskách, ale nemohou se tam stravovat. Chceme zabránit sdružování zaměstnanců v tomto místě,“ popsala ministryně financí Alena Schillerová. Ve firemních jídelnách se stravuje asi 1,8 milionu lidí.

Vláda podle Havlíčka nyní přemýšlí také o tom, jak více motivovat firmy k tomu, aby jejich zaměstnanci pracovali z domova.

Výběr článků

Načítám