Hlavní obsah

Potvrzeno. Vakcíny Johnson & Johnson do Česka zatím nepřijdou

– Praha
Novinky, drk

Vakcíny pro téměř 15 tisíc lidí od společnosti Johnson & Johnson do Česka tento týden nedorazí. Na Twitteru to v úterý potvrdil vládní projekt Chytrá karanténa. Výrobce vakcíny nečekaně oznámil, že kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin ve Spojených státech odkládá distribuci své očkovací látky proti covidu-19 v Evropě.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Vakcína Janssen od společnosti Johnson&Johnson

Článek

„Po jednání s Johnson & Johnson musíme bohužel potvrdit, že tento týden opravdu nedorazí vakcíny od této společnosti. Původně měly přijít vakcíny pro téměř 15 tisíc lidí. Ale centrála Johnson & Johnson prozatím zastavila distribuci. A to se týká i ČR,” stojí na profilu Chytré karantény na sociální síti Twitter.

Výrobce vakcíny pozastavil dodávky do Evropy poté, co americké zdravotní úřady upozornily na jednotky případů výskytu krevních sraženin.

Konkrétně se jedná o šest případů z celkového počtu 6,8 milionu podaných dávek.

Evropská komise o tomto rozhodnutí nevěděla a požaduje po farmaceutickém gigantovi jasné vysvětlení.

Brusel udeřil na Johnson & Johnson kvůli nečekanému odložení dodávek vakcín

Koronavirus

První vakcíny od společnosti Johnson měly do českých ordinací dorazit 19. dubna. Mělo to být 14 400 dávek, o týden později 24 tisíc dávek. Česko má celkem u firmy Johnson & Johnson objednáno kolem dvou milionů dávek.

Vakcína měla být zavážena přímo do ordinací lékařů. Její skladování je totiž podobně jako u AstraZeneky možné při 2 až 8 stupních. Velkou výhodou je podání jen v jedné dávce, účinnost je však nejnižší z dosud schválených vakcín. V klinických hodnoceních měla J vakcína 67 procent. Podle vakcinologa Romana Chlíbka je nižší účinnost u vektorových vakcín obvyklá.

V klinických studiích měla AstraZeneca účinnost také zhruba 60 procent. Genové vakcíny od Pfizeru nebo Moderny mají ale přes 90 procent.

Evropu ochuzují i další výrobci

Firma Johnson není prvním výrobcem vakcín, který dodávky do EU pokrátil. V polovině března oznámila společnost AstraZeneca, že sníží dodávky očkovací látky do Evropy o 73 procent. Do konce března firma dodala 30 milionů očkovacích dávek a za celé letošní první pololetí 100 milionů. Unie přitom vloni s AstraZenekou uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém.

Johnson & Johnson odkládá dodávky vakcín pro Evropu

Amerika

Loni ovšem nedorazily žádné dávky, protože preparát ještě nebyl schválen evropskými regulačními úřady.

Do Unie bez vysvětlení krátila dodávky vakcín i společnost Moderna. Například Německo nedostane 878 400 dávek očkovací látky této společnosti.

EU musí zvýšit výrobu vakcín a kontrolovat jejich vývoz, shodly se členské země.

Anketa

Je výskyt sraženin u šesti lidí z celkem 6,8 milionu naočkovaných důvodem k zastavení vakcinace látkou od Johnson & Johnson?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 1008 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám