Hlavní obsah

Polsko zpřísnilo. Po cestovatelích bude chtít doklad o očkování

Varšava

Polská vláda připravila v pondělí svým občanům šok. Pár hodin před půlnocí zpřísnila protikoronavirová opatření, která všechna začala platit od úterý 23. února, píše server onet.pl. Zřejmě nejvýznamnější změna se týká příjezdu do Polska ze zahraničí. Nástupu do karantény se lidé vyhnou, pokud se prokážou osvědčením o očkování vakcínou schválenou v Evropské unii.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Výjimku z karantény mají mít také studenti, děti mateřských škol v Polsku nebo sousední zemi, účastníci postgraduálního studia, odborné přípravy a jiných forem vzdělávání, doktorandi studující v Polsku nebo v sousední zemi a osoby provádějící vědeckou činnost.

Polsko nevyloučilo omezení na hranicích s Českem

Koronavirus

Nová opatření se týkají také kasin a zařízení, kde se provozují výherní automaty, píše server onet.pl. Návštěvníci budou muset dodržovat rozestupy 1,5 metru a v budovách bude moci být jen tolik lidí, aby se splnil limit 15 metrů čtverečních na jednoho člověka. Hosté nebudou smět ani jíst, ani pít.

Opatření se také dotýkají lázeňských pobytů. Podmínkou jejich zahájení bude předložení negativního testu na koronavirus, který nesmí být starší než šest dnů.

Server wp.pl napsal, že o dalších opatřeních se vláda rozhoduje a měla by být oznámena nejpozději do středy.

Polsko: Nádech z plných plic a bez roušky

Evropa

Nová omezení by se měla zavést na hranici s Českou republikou a Slovenskem. Jedním ze zvažovaných kroků je znovuzavedení hraničních kontrol. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí řekl, že při vjezdu do země bude požadován negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin. Bez testu by následovala karanténa.

Polsko zavedlo kontroly na hranicích s Českem již v polovině loňského března a toto opatření zrušilo v červnu. Omezení pro přechod hranic z Česka do Polska byla zavedena opět v listopadu, kdy polské úřady začaly vyžadovat negativní koronavirový test. Bez něj byla lidem nařízena karanténa.

Polsko uvolnilo některá omezení a otevřelo sjezdovky i kina, hotely a divadla s omezenou kapacitou do padesáti procent. Úřady ale varovaly, že tato uvolnění bude možná nutné odvolat v závislosti na vývoji epidemické situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám