Hlavní obsah

Polovina nových léků je v nemocnicích

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice si rozdělily přes 3200 ze sedmi tisíc balení monoklonálních protilátek, které jsou momentálně v České republice. Vyplývá to z vyjádření distribučních nemocnic v Praze a Brně. Lék chtějí často nemocnice do zásob, aby ho mohly vhodným pacientům co nejrychleji podat. Infuzi protilátek je totiž nutné nasadit krátce po prvních příznacích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví označilo ve svém novém rozhodnutí opět za hraniční sedmý den, ačkoliv skupina českých lékařských odborníků se minulý týden shodla, že by bylo možné podat lék až do 10 dnů od prvních příznaků. To doporučuje rovněž americká agentura FDA.

„Konečné rozhodnutí o podání monoklonálních protilátek je na lékaři, který má o zdravotním stavu pacienta nejvíce informací,“ reagovala na dotaz Práva mluvčí resortu Barbora Peterová.

Ve středu však došlo k výměně v čele úřadu. Nový ministr Petr Arenberger (za ANO) hned po uvedení do funkce označil dostupnost protilátkových léků pro maximální počet lidí za jednu ze svých priorit.

Primář Rezek: Po první stovce pacientů cítíme, že ivermektin pomáhá

Koronavirus

„Jsem rád, že se ta pravidla změkčila. Ona byla trošku přísnější, ale my jsme si ve formulaci našich odborných společností správně měli všimnout toho, že u vyjmenování indikací bylo slovo zejména, to znamená, že seznam nebyl úplný,“ řekl Arenberger.

Od 1. dubna ministerstvo zmírnilo kritéria pro podání monoklonálních protilátek. Přibyla zejména možnost pro ošetřující lékaře indikovat lék také těm ohroženým pacientům, u nichž hrozí těžký průběh nemoci a nevejdou se striktně do nastavených kritérií.

Léčba je určená pro vysoce ohrožené pacienty, kteří mají mírný počáteční průběh covidu a nepotřebují podporu kyslíku. Doporučují se zejména pro pacienty s onkologickým onemocněním, po transplantacích, osoby s vážnými imunitními problémy, těžkým astmatem nebo morbidně obézní. K původním cukrovkářům prvního typu se může nově lék nasadit za jistých podmínek i lidem s druhým typem diabetu.

„Někteří lékaři, pokud se rozhodovali, se obávali, že by jejich zařízení nemuselo dostat úhradu. Takže jsem rád, že se to rozšířilo na evropská doporučení, která odpovídají podkladům toho léku,“ dodal ministr.

Léky na covid budou pro více pacientů

Koronavirus

Protilátkové léky jsou hrazené ze zdravotního pojištění, jedna infuze Regn-cov2 stojí zhruba 60 tisíc korun, bamlanivimab asi 25 tisíc. Za týdenní pobyt pacienta s covidem-19 na běžném lůžku přitom pojišťovny vydají přibližně 53 tisíc, na jednotce intenzivní péče pak téměř 440 tisíc.

Bamlanivimab v 80 nemocnicích

Česko si objednalo 15 tisíc balení monoklonálních protilátek. Tři tisíce bamlanivimabu od Eli Lilly a 12 tisíc léku Regn-cov2 od Regeneronu, z nichž zatím dorazily čtyři tisíce. O bamlanivimab, který je v Česku od konce února, dosud projevilo zájem 80 nemocnic z přibližně sta možných. „K dnešnímu dni (8. 4.) bylo více než 1230 dávek léku Bamlanivimab distribuováno do téměř 80 nemocnic v ČR,“ oznámila Thomayerova nemocnice na sociálních sítích.

Chcete po covidu darovat plazmu? Jen když jste měli teplotu

Koronavirus

Minulý týden se do fakultních nemocnic v Motole a Brně dostala také první balení obdobného léku Regn-cov2. Každá dostala po dvou tisících dávkách, které dál rozdělila. Motol lék nasadil 15 rizikovým pacientům. Do brněnské nemocnice dorazil lék až koncem týdne, podali ho 16 lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám