Hlavní obsah

Pojďme si stanovit cíl: za 40 dní méně než 1000 nově nakažených, vyzývají experti

Současná opatření proti šíření covidu nestačí, musí zahrnout i průmysl a podniky, vyplývá z výzvy lékařů a dalších odborníků sdružených v iniciativě 40 dní pro zdraví lidí i ekonomiky. Podle nich je klíčové stanovit si cíl za 40 dní mít méně než 1000 nově nakažených denně.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch je členem výzvy 40 dní pro zdraví lidí i ekonomiky.

Článek

Podle iniciativy je klíčové stanovit si časový horizont, kdy je možné cíle dosáhnout. „Takovým cílem je potlačit šíření viru způsobujícího onemocnění covid-19 alespoň natolik, aby za 40 dní, tedy ke dni 4. dubna 2021, byl počet nově potvrzených případů pod hranicí 1 tisíc případů za den,” stojí ve výzvě.

„Současná omezení soukromého života nestačí k brzdění, nejen pokud jsou dodržována stále stejně, ale i pokud by byla dodržována o něco lépe. Postup řešení pandemie proto musí zahrnovat celou společnost, včetně podniků a průmyslu,” dodává výzva.

Zdravotnictví před kolapsem, děti by šly do školy až příští rok, varuje BISOP

Domácí

„Byť krátkodobě může být rychlá redukce viru SARS-CoV-2 nákladná, už v dubnu 2021 by takový postup umožnil bezpečný návrat všech dětí do škol, otevření všech obchodů a v nějaké formě i oživení gastronomie a kultury,” dodali signatáři. Podle nich jsou nedostatečná a pozdě přijatá protiepidemická omezení nejdražším řešením situace.

Blatný mluvil o „drakonických” opatřeních. Co se dá ještě víc zpřísnit?

Domácí

"Rozhodování, které přichází pozdě a reaguje na situaci před několika týdny, přináší únavu a škody společenské, zdravotní i ekonomické," napsali signatáři výzvy, mezi nimiž jsou kromě epidemiologa Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika například Stanislav Adamec, primář chebské nemocnice, imunolog Zdeněk Hel, bývalý šéf laboratorní skupiny ministerstva Marián Hajdúch, biochemik Jan Konvalinka nebo spoluautor výpočtu protiepidemického systému PES Jan Kulveit a další lékaři a vědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám