Hlavní obsah

Páteční testy na covid-19 hlásí tři pozitivní z deseti

Dá se říci, že každá třetí z deseti osob, která byla v pátek testována na covid-19, nákazu skutečně má. Celkem 29,36 procenta testovaných má potvrzenou nákazu koronavirem. Takový poměr u testovaných značí rozsáhlé a nekontrolované šíření v populaci. Stoupá počet hospitalizovaných i zemřelých. Polovina všech úmrtí už připadá právě na říjen. Za sobotu je zatím hlášeno 21 dalších.

Foto: ČTK

Roman Prymula

Článek

Od března se v Česku koronavirem prokazatelně nakazilo 164 422 lidí, jen v říjnu přibylo přes 93 000 potvrzených případů. ČR má od počátku měsíce vyšší denní přírůstky než mnohem větší Německo, v tomto týdnu se poprvé dostaly přes hranici 9000.

V sobotu přibylo v Česku zatím 4308 potvrzených případů onemocnění covid-19, o 1360 méně než ve stejnou dobu v rekordní pátek. O víkendu se ale obvykle méně testuje. V pátek laboratoře v Česku vyhodnotily rekordních 37 825 testů, dosavadní maximum ze středy bylo zhruba o 3000 nižší. Pozitivních testů bylo v pátek 29,36 procenta.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek na tiskové konferenci řekl, že hranice, na kterou se ČR potřebuje dostat, je podíl pod deseti procenty pozitivních ze všech denních testů. Podle Prymuly budou nakažení přibývat ještě deset dní až dva týdny. Odborníci uvádějí, že do nemocnic se dostanou asi tři až čtyři procenta nakažených, z nich asi 20 procent bude ve vážném stavu.

Ministr Prymula k vývoji epidemie

Domácí

Příštích 10 dní bude kritických

Doba od diagnózy do vážných příznaků, které hospitalizaci vyžadují, je mezi týdnem a deseti dny, dá se tedy očekávat, že hospitalizace a úmrtí začnou narůstat příští a zejména přespříští týden.

Koordinátor intenzivní péče v zemi Vladimír Černý v pátek prohlásil, že nejbližší týdny budou pro české zdravotnictví mimořádně těžké, velmi náročné především pro zdravotníky, kolaps systému ale nehrozí.

Generál Bubeník: Je lepší mít polní nemocnici připravenou

Koronavirus

"Ten příští týden bude ještě relativně v klidu, ale těch následujících 14 dnů ano, ty kritické budou," uvedl Prymula ve videu na twitteru. Podařilo se ale podle něj výrazně zvýšit kapacitu lůžek v běžném režimu, a to z 5000 na 10 000, a také i ventilovaných lůžek z 1000 téměř na 1500.

"Takže myslím si, že tuto fázi bychom měli přestát bez nějakých velkých problémů. To úzké místo je personál, děláme vše proto, abychom měli i dost personálu," dodal.

Počet obětí se v říjnu zdvojnásobil

Počet zemřelých se za říjen zdvojnásobil. Ministr zdravotnictví v sobotu podotkl, že pokud by vláda nechala epidemii proběhnout bez opatření, mohlo by být zemřelých kolem 30 000.

"Když vezmeme počet zemřelých na chřipku, tak se dostaneme někam na 1900 za rok, ať děláme nějaká opatření, nebo neděláme," uvedl, proč kvůli chřipce není třeba přijímat restriktivní opatření. "To je ten hlavní problém. Proto ta opatření děláme a je logické, že když jsme je udělali velmi tvrdá v první vlně, tak tady byly jen nízké stovky zemřelých. V tuto chvíli na tom budeme hůře, ale stále jsou to výrazně nižší čísla, než kdybychom nedělali nic," řekl v dalším příspěvku na twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám