Hlavní obsah

Pandemii snášejí lidé o dost hůř než na jaře

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach, nejistota a omezení panující kvůli současné pandemii koronaviru se neblaze podepisují i na psychickém zdraví lidí. Podle průzkumu psychoterapeutů z iniciativy delamcomuzu.cz zhoršení svého duševního zdraví pozoruje přes 76 % lidí. Je to o dvacet procent lidí více než při jarní vlně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Projekt delamcomuzu.cz už od jara sdružuje více než sedm stovek psychologů, terapeutů, psychiatrů, sociálních pracovníků či pedagogů, kteří zadarmo pomáhají lidem z první linie. Nejhůře současná situace dopadá podle jejich průzkumu na osaměle žijící lidi nebo rodiče samoživitele.

Deprese jsou vážný stav, který by nikdo neměl podceňovat
Eva Kozáková, psychoterapeutka

U nich zhoršení psychického stavu uvádí až 87 procent z více než tisícovky dotázaných. Pandemie nemoci covid-19 přitom podlamuje psychiku stejně u lidí, kteří o práci přišli, i těch, kteří musí pracovat o poznání intenzivněji.

Rostou deprese

Podobně jako na jaře se lidé více bojí o zdraví blízkých než o to své, výrazně přibylo pocitů izolace či samoty, jež nyní přiznává téměř 60 % dotázaných.

Výrazně více lidí uvádí, že častěji než obvykle pociťují smutek, stres, bezmoc, výkyvy nálad či úzkosti. Roste i počet lidí zažívajících frustraci.

Očkování proti covidu? Za 12 let bude hotovo, smějí se na internetu Češi

Koktejl

„Znepokojující je nárůst počtu lidí, kteří uvedli, že pociťují deprese,“ říká spoluzakladatelka iniciativy a psychoterapeutka Eva Kozáková.

„Zatímco na jaře to bylo 15 procent respondentů, nyní téměř 27. Deprese jsou přitom už vážný stav, který by nikdo neměl podceňovat. Pozorujete-li na sobě dlouhodoběji příznaky deprese, jako prázdnotu, ztrátu motivace, neschopnost cítit a užívat si běžné radosti, pocit bezvýchodnosti, určitě je namístě vyhledat odbornou pomoc,“ řekla Kozáková.

Jenže kvůli vládním opatřením mohou přímo s klienty pracovat jen terapeuti – psychologové ve zdravotnictví, ostatní mohou fungovat jen online či po telefonu.

„Ale pro řadu klientů, jako matky na mateřské dovolené, mladé dospělé žijící u rodičů, děti a další ohrožené skupiny, je ale tato forma nevhodná. Ne všichni mají možnost online připojení nebo klidné místo, odkud by s terapeutem mohli hovořit,“ uvedl předseda České asociace pro psychoterapii Jiří Drahota.

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Závěr českých terapeutů potvrdil i rozsáhlý průzkum společnosti Kaspersky zaměřený na internetové uživatele v Evropě. Čtyři z deseti Čechů vypověděli, že se cítí osaměleji než před pandemií covid-19.

Osamělostí trpí nejčastěji lidé, kteří žijí ve společné domácnosti s přítelem nebo spolubydlícím. Pocity osamění jsou nejsilnější ve chvílích, kdy se nemůžou osobně vidět se svými blízkými a přáteli. V průzkumu to uvedlo 59 % respondentů, přičemž sedm z deseti z nich je přesvědčeno, že žádná technologie nenahradí osobní setkání s přáteli a rodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám