Hlavní obsah

Očkování v pražské nemocnici: Už se tolik neděsím, říká senior

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po stovkách denně očkují v těchto dnech pražské nemocnice seniory přihlášené přes rezervační systém, v budoucnu by však kapacity měly být mnohem vyšší. Ve Vinohradské nemocnici chystají centrum, které by mělo zvládnout až 1400 očkování za den a v metropoli se chystá také velkokapacitní centrum v pražském O2 universum, kde by mohlo vakcínu dostat až 10 tisíc lidí denně. Na starosti ho bude mít ÚVN.

Pražské nemocnice denně naočkují stovky seniorů. Ve Fakultní nemocnici na Vinohradech vznikle velkokapacitní očkovací místoVideo: Novinky

 
Článek

„Už se tolik neděsím,” řekl Novinkám ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí 86letý Jaroslav Kyncl, který si přišel v úterý pro dávku vakcíny. Do centrálního systému pro očkování se zaregistroval už v pátek.

„Chtěl jsem se naočkovat. Dokonce jsem se účastnil i té šílené akce, kdy hned po osmé hodině v pátek jsem začal telefonicky vyřizovat registraci. Asi za hodinu se mi povedlo registraci dostat,“ řekl.

Foto: Novinky

Systém měl totiž zejména v prvních hodinách provozu výpadky a lidé měli potíže se do systému zaregistrovat. Podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly se už podařilo problém vyřešit.

Dzurilla: Nebýt problému se SMS, registrace by běžely dobře

Koronavirus

Fakultní poliklinika na Karlově náměstí patří pod Všeobecnou fakultní nemocnici. Ta proti koronaviru očkuje už od prosince, kdy se očkování v Česku rozběhlo, lidi objednané přes centrální registr tu začali očkovat v neděli 17. ledna. Denně podle mluvčí Marie Heřmánkové naočkují asi 500 lidí, a to včetně podávání druhé dávky zdravotníkům.

První dávku zde v úterý dostala i 87letá Marie Nehybová. „Čekala jsem až na rozhodnutí pana doktora. Léčím se s leukémií. Když jsem tu viděla šipky, tak jsem si řekla, že nepůjdu domů zjišťovat si co a jak, když očkování můžu mít hned. Musela jsem se zaregistrovat a už mám první injekci,“ uvedla.

Očkování seniorů v ÚVN: Do hodiny hotovo

Koronavirus

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady očkují seniory objednané přes centrální registr od soboty 16. ledna.

„Očkujeme sice objednané, ale tu a tam si to někdo buď splete, nebo si to přijde vyzkoušet, tak když je ta možnost, tak nějaké ještě naočkujeme navíc. Naštěstí teď už jsou všichni ukáznění a chodí tak, jak jsou objednáni, nejhorší byl první den,” řekl Novinkám ředitel Vinohradské nemocnice Petr Arenberger.

Očkovací termíny pro zájemce tu otevírají podle množství vakcíny. „Doufám, že ve středu podle plánu dostaneme další dodávku dvou plat a podle toho otevřeme další sloty do konce tohoto týdne a následující týden,“ dodal Arenberger.

Na českobudějovickém výstavišti otevřeli Očkocentrum

Domácí

Společnost Pfizer uvedla, že plánuje dočasně omezit dodávku vakcíny pro Evropu, aby v mezičase mohla pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí řekl, že středeční dodávku vakcíny pro Českou republiku omezí Pfizer nejvýše o 20 procent z původně očekávaných 93 600 dávek. V dalších týdnech už by společnost měla vakcíny dodávat opět podle původního plánu.

V Česku bylo k úterním 11:00 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) podáno 129 829 vakcín proti koronaviru. Registraci k očkování provedlo podle ministra zhruba 160 000 seniorů nad 80 let, tedy asi 40 procent z celkového počtu, více než 58 000 jich má rezervován termín, očkováno už bylo 32 000 starobních důchodců, řekl Blatný.

Babiš: Pfizer zmenší dodávku vakcín do ČR nejvýše o 20 procent

Domácí

Arenberger uvedl, že v nemocnici chystají otevřít v pátek centrum, které zvládne naočkovat až 1400 lidí denně a o navyšování kapacit informovala i Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN).

Vznikla tam pracovní skupina, která má na starosti vybudování očkovacího centra v pražském O2 universum. Jsou v ní odborníci na IT, logistiku, personalistiku, bezpečnost i zdravotníci. Nemocnice plánuje při přípravách i provozu centra spolupracovat s armádou, dobrovolníky, pražskou hygienickou stanicí i pražskou záchrannou službou.

O vybudování centra rozhodla v pondělí vláda. V plánu je očkovat až 10 000 lidí denně. Náklady na vybudování centra se odhadují na 11,8 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám