Hlavní obsah

„Na úrovni válečné medicíny.“ Slovensko chystá kvůli covidu systém nouzových zařízení

Bratislava

Koncem ledna příštího roku by měl být na Slovensku vytvořený systém nouzových zdravotnických zařízení pro pacienty s covidem-19. Kabinet premiéra Eduarda Hegera (OLaNO) pověřil ve středu tímto úkolem resorty zdravotnictví, obrany a školství.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ve slovenských nemocnicích je zhruba 2900 lidí hospitalizovaných s covidem.

Článek

V případě nouzového systému by se nemělo jednat o polní nemocnice, ale o lůžka, kde by se poskytovala základní péče a třídili by se pacienti. Pro začátek se počítá s kapacitou 1000 lůžek.

Čína vyhlásila covidovou uzávěru pro 13milionové město

Zahraniční

„Vzhledem k charakteru šíření omikronu ve světě je nutné se připravit na výrazné překročení kapacity slovenského zdravotního systému,” upozornilo v této souvislosti ministerstvo zdravotnictví.

Nový systém má uvolnit především urgentní příjmy v nemocnicích a kapacity záchranné služby. Má rovněž omezit šíření nákazy na odděleních nemocnic a mezi zdravotníky.

Covidová čísla na Slovensku pomalu klesají

Koronavirus

Podle agentury TASR resort zdravotnictví navrhuje pro začátek zřízení jednoho takového zařízení v každém samosprávném kraji s možností rozšíření až na čtyři zařízení.

„Jedná se o nouzové řešení na úrovni válečné medicíny, nikoli o navýšení nemocničních kapacit,” dodalo ministerstvo. Cílem opatření je minimalizace počtu úmrtí na covid-19 v čase humanitární katastrofy.

Na Slovensku je zatím potvrzených sedm případů varianty omikron. V úterý v zemi zaznamenali celkem 5080 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 69 infikovaných. V nemocnicích je 2920 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 516 na JIP a 261 na plicní ventilaci.

Potvrzuje to další studie: Omikron je vážně slabý

Koronavirus

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 816 102 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 16 198 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 728 605 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 536 053 osob.

Výběr článků

Načítám