Hlavní obsah

Mikuláš, čert a anděl: letos buď s rouškou, nebo na délku vidlí

Právo, Jan Martinek

V sobotu bude moci Mikuláš s čertem a andělem nadělovat. K mitře, plnovousu a čertovské masce si budou muset ale přibalit roušky, pokud se přiblíží k dětem. Ministr zdravotnictví Jan Blatný oznámil, že zvláštní mikulášská vyhláška nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koronavirová mikulášská nadílka: i nadpozemské bytosti budou muset mít letos roušku

Článek

„Ti, kteří se za Mikuláše či čerta přestrojí, se budou muset chovat jako ostatní pozemské bytosti,“ řekl.

Ve třetím stupni rizika, v němž Česko bude od čtvrtka, se může uvnitř sejít jen deset lidí, což neplatí pro členy jedné rodiny.

Ačkoliv se dá očekávat, že mikulášských skupin bude letos kvůli pandemii méně, například v pražské Vinoři o oblíbenou tradici děti nepřijdou. „U nás půjdou dvě party v časovém rozmezí mezi pátou a sedmou večerní. Mikuláš bude mít roušku, ke třem čertům se nikdo nepřiblíží, leda na délku vidlí,“ řekla Právu Jana Česáková Hyklová, která večer organizuje.

Blatný: Na rouškách ve fitcentrech trváme

Domácí

Ani andělé podle ní ochranu dýchacích cest mít nebudou, ale musí dodržet bezpečnou vzdálenost. „Musí být jen venku na ulici, nikdo nepůjde za plot. Sladkosti za básničky budou dětem podávat v rukavičkách,“ dodala Česáková.

Martin Tománek z Prahy 7 se letos rozhodl, že kvůli pandemii nebude se svou mikulášskou partou obcházet holešovické domácnosti jako každý rok, ale pozve děti na veřejně přístupné místo v pražské Stromovce.

„Mikuláš, čerti a anděl budou stát před Šlechtovou restaurací, všichni, kdo budou chtít přijít, se tam mohou rozptýlit. Všechny magické postavy budou mít roušky,“ řekl Právu Tománek, který akci inzeruje na Facebooku. V ČR existují i Mikulášové, kteří budou letos nadělovat online přes komunikační platformy typu MS Teams.

Krampusové strašit nebudou

Divoké jízdy příšerných čertů z rakouských Alp, tzv. krampusů, kteří se od klasických „dobráckých“ čertů liší opravdu děsivým zjevem, se v ČR zřejmě konat nebudou. Jedná se o atrakci, která bývala ozdobou například městských vánočních trhů a mnohdy přilákala i tisíce lidí. Tyto hromadné akce povoleny nejsou.

„Naši čerti nosí dřevěné masky a přes ně se dýchá velmi špatně, natož s rouškou,“ řekl Právu mluvčí organizace Krampus-Čerti ze severu Josef Steiner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám