Hlavní obsah

Merkelová chce prodloužit karanténu, zároveň ale rozvolňovat

Berlín

Plán postupného uvolňování opatření proti koronaviru předložila kancléřka Angela Merkelová (CDU) premiérům jednotlivých spolkových zemí. O podobě epidemických pravidel by s nimi měla jednat ve středu. Kancléřka ale požaduje, aby karanténa trvala do 28. března.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Německo se kvůli pandemii koronaviru uchýlilo do karantény loni v listopadu, od té doby byla omezení opakovaně prodloužena a zpřísněna, následně se ovšem některá pravidla rozvolnila a to by se mělo dít i nadále.

Návrh Merkelové počítá s tím, že od pondělí 8. března by se mohlo setkávat více přátel či příbuzných, než je nyní dovoleno. Nově by se podle představ spolkové vlády mohlo scházet pět lidí z nejvýše dvou domácností, jako tomu bylo do začátku ledna, kdy se sešlosti omezily jen na jednoho člověka z cizí domácnosti. Děti mladší 14 let se do výčtu nepočítají. Ještě větší volnost by měly domácnosti v regionech, které vykazují méně než 35, případně 50 nových případů infekce na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

Němci se bojí francouzského regionu Moselle stejně jako Česka, kontroly na hranice ale neposílají

Koronavirus

V Německu nyní činí tato sedmidenní incidence 65,4, v řadě okresů, a to zejména z hranic s Českem, ale přesahuje i hodnotu 200. Nejpostiženějším německým okresem je s incidencí 314 bavorský Wunsiedel im Fichtelgebirge, který sousedí s Karlovarským krajem.

I Němci mají problém. Rezervační systém pro očkování selhává

Koronavirus

V pondělí se v Německu otevřela kadeřnictví a již před 14 dny se mohly začít otevírat základní školy a školky. Zatím jsou ale v zemi zavřené obchody s výjimkou supermarketů a lékáren, nefungují hotely, zavřené jsou restaurace, bary, divadla, kina, muzea a galerie.

Několik spolkových zemí z vlastního rozhodnutí otevřelo i vybrané obchody, jako jsou zahradnická centra či prodejny s květinami. Nově by společná dohoda spolkové vlády a zemských vlád tyto rozvolňovací kroky sjednotila. Fungovat by mohly i další služby, jako jsou autoškoly nebo pilotní školy, podmínkou by ale bylo testování na koronavirus.

Německo prodlouží restrikce pro cestování z Česka do 17. března

Koronavirus

V závislosti na epidemické situaci pak návrh počítá i s dalším rozvolňováním, kdy by do obchodů mohlo více zákazníků, než dosud hygienická pravidla stanovují. Otevřít by mohly i galerie, muzea nebo zoologické zahrady.

Například v Berlíně ale zoo funguje po celou dobu karantény. Vyloučeno není ani více možností pro kolektivní sporty, kdy by se mohlo venku sejít až deset lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám