Hlavní obsah

Maturanty by mohly pustit do škol testy ze slin. Termín je ale nejasný

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že uvažuje o testování středoškoláků s pomocí testů ze slin. Zatím ale není jasné, kdy tyto testy budou k dispozici. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že doufá, že to bude v příštích týdnech.

Foto: Novinky

Kloktací test (ilustrační foto)

Článek

„V současné době uvažujeme zejména o testování nejrizikovější skupiny, což jsou středoškoláci, maturanti. Je snahou zjistit, jakým způsobem by bylo možno toto provést zejména s pomocí testů, které by byly méně invazivní, než které se dosud provádějí, to znamená ze slin,“ řekl Blatný.

Blatný: 4. stupeň PES nejdříve v půlce února. Starší žáci by se ale mohli vrátit už dříve

Domácí

Nedokázal však říci, kdy by k tomu mohlo dojít. „Pracujeme na tom,“ sdělil krátce.

Sto tisíc maturantů 

Ministr Plaga už dříve sdělil, že doufá, že budou testy k dispozici během několika týdnů. V Česku jsou podle něj dvě firmy, které testy vyvíjejí. Záležet bude mimo jiné i na tom, kdy dostanou povolení od ministerstva zdravotnictví.

Důležitá bude také logistika, například u maturantů by šlo o 100 tisíc studentů, kteří by měli být pravidelně třeba jednou týdně testováni.

Babiš: Plaga by měl zrušit didaktickou část maturit

Věda a školy

Většina žáků a studentů byla od března ve školách jen pár týdnů. Vláda v pátek rozhodla, že v pátém stupni opatření budou moci chodit do škol i závěrečné ročníky základních a středních škol a upraví se také provoz malotřídek.

O případném návratu prvního stupně by se mohlo rozhodnout podle vývoje epidemie ve středu 27. ledna, nevrátí se ale do škol dříve než v únoru. Blatný v neděli hovořil o půlce února, pokud počty hospitalizovaných klesnou pod 3000. Nyní je v nemocnicích přes 5600 lidí s covidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám