Hlavní obsah

Jihoafrická mutace má těžší průběh, varuje Šerý

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neurovědec a molekulární biolog Omar Šerý, ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon, zná charakter britské a jihoafrické mutace do poslední molekuly. Zatímco britská mutace zvaná Brigita útočí dvakrát silněji oproti původní variantě viru, jihoafrická mutace to dokáže až pětkrát.

Omar Šerý, ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon

Článek

Co stojí za nárůstem počtu nakažených a hospitalizovaných s covidem-19? Změnil se průběh onemocnění?

Schopnost britské mutace se rychle rozšířit a zaujmout dominantní postavení se reálně prokázala u nás v Brně. Zatímco v týdnu od 9. února bylo 54 procent všech pozitivních vzorků zároveň pozitivních na britskou mutaci, v týdnu od 22. února to již bylo 76 procent a v tomto týdnu se pohybujeme na 79 procentech. Za 10 dnů bude v Brně nad 90 procent pozitivních osob s britskou mutací.

Rozšíření britské mutace způsobilo další novou vlnu vzrůstu počtu pozitivních osob v ČR. Odhaduji, že v Brně se první osoby s britskou mutací objevily na přelomu roku. Na covid-19 nyní mohou umírat i mladší osoby, čtyřicátníci. Prudké zhoršení stavu nastává v průběhu jedné hodiny, nikoli dnů.

V čem je rozdíl mezi britskou a jihoafrickou mutací?

Podle vědeckých prací se ukazuje, že jihoafrická mutace je nebezpečnější než britská mutace. Souvisí to s tím, že zatímco viry s britskou mutací se na povrchy buněk dýchacích cest člověka, konkrétně na ACE2 receptor, vážou dvakrát lépe, tak koronaviry s jihoafrickou mutací se vážou pětkrát silněji, takže jsou nakažlivější a budou způsobovat ještě horší průběh onemocnění.

Zátěž nemocnic je extrémní, britská mutace už dominuje, uvedl Blatný

Domácí

Zároveň se ukazuje, že protilátky proti běžným dřívějším variantám koronaviru se na viry s jihoafrickou mutací vážou mnohonásobně hůře, takže nechrání člověka před viry s jihoafrickou mutací tak dobře jako před dřívějšími variantami viru.

Takže ať už má člověk protilátky po prodělání covidu-19, nebo je očkovaný, jihoafrickou mutací se nakazí?

Jinými slovy ti, co covid-19 již prodělali, tak nejsou tak dobře chráněni před jihoafrickou mutací jako před běžnými původními variantami viru. Jihoafrická varianta koronaviru je tedy nebezpečnější, a proto je třeba zabránit jejímu dalšímu importu ze zahraničí i jejímu šíření v České republice.

Zabránit tomu lze cíleným PCR testováním všech, kteří přijedou ze zahraničí, především z míst s výskytem jihoafrické mutace, screeningem pozitivních vzorků na mutace, trasováním odhalených pozitivit na jihoafrickou mutaci a pouštěním osob z karantény až po negativním PCR testu.

Evropská unie vyzvala k úpravě vakcín pro nové mutace

Zahraniční

Kolik vzorků jste ve vaší laboratoři potvrdili na jiho­africkou mutaci?

Zatím jsme v Brně potvrdili celkem pět vzorků s takzvanou jihoafrickou variantou viru SARS-CoV-2. Čtyři vzorky pocházejí od osob z jedné brněnské školky a jeden vzorek od osoby, která žije ve stejné čtvrti, v níž je avizovaná školka. Odkud se jihoafrická varianta do školky dostala, ale nevím. (Potvrzených případů nákazy jihoafrickou mutací je nyní v Brně sedm, pozn. red.)

Přicházejí další podezřelé vzorky? Došlo k šíření této varianty v Brně a okolí?

Na vaši otázku mohu odpovědět přesně vzhledem k tomu, že jsme v tomto týdnu zahájili průběžný screening všech vzorků odebraných v našem odběrovém centru na přítomnost nejen britské mutace, ale také jihoafrické.

Prozatím to vypadá tak, že se jihoafrická varianta dále nešíří. Postupně prověřujeme všechny podezřelé záchyty a chystáme se v příštích dnech oficiálně zahájit prověřování všech odebraných vzorků na obě uvedené varianty. Budeme první laboratoří, která tuto službu nabídne. Věřím, že se nám podaří odhalit případné nově vznikající centrum šíření nebezpečné jihoafrické varianty koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám