Hlavní obsah

Je lepší mít zdravou vládu. V Polsku před seniory naočkují ministerské úředníky

Právo, pm
Varšava

Polská vláda rozhodla o přednostním očkování proti covidu-19 asi tisícovky pracovníků Rady ministrů. „Takový krok v žádném případě neohrozí plánované očkování v zemi. Vždy je lepší mít zdravou vládu, než takovou, která sotva dýchá,” řekl portálu natemat.pl Andrzej Horban, hlavní poradce premiéra Mateusze Morawieckého pro boj s pandemií.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a šéf PiS Jaroslaw Kaczyński.

Článek

„Rozhodnutí přednostně naočkovat proti koronaviru vysoké státní úředníky i ostatní pracovníky Rady ministrů je kontroverzní, protože většina z nich je ve věku mezi 35 až 55 roky a nepatří mezi nejohroženější věkové skupiny obyvatelstva,” napsal portál.

Až příliš mnoho výjimek

V Polsku podle strategického plánu byli jako první naočkováni zdravotníci a pracovníci rizikových struktur státu, další na řadě jsou senioři.

„Problém je ale v tom, že vakcín proti koronaviru není dostatečné množství a navíc jsou často udělované různé výjimky, které seniory, nejvíce ohrožené pandemií, stále odsouvají do pozadí,” upozornil natemat.pl.

Bůh bude silnější než stát, nezoufá si senior

Evropa

První dávkou bylo v Polsku, které má 38,5 milionu obyvatel, naočkováno 2,3 milionu a druhou lidí téměř 1,3 milionu obyvatel, uvedl ve čtvrtek portál medeonet.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám