Hlavní obsah

Hamáček tlačí na Blatného kvůli zpřístupnění ivermektinu

Právo, Jan Martinek

Lékem Ivermektin, který někteří lékaři označují za velmi nadějnou pomoc v boji s covidem-19, se zabývají členové vlády. Po premiérovi Andreji Babišovi to je i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten v pondělí řekl, že se bude ptát ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na zpřístupnění tohoto léku. České farmaceutické firmy neuvažují o tom, že by lék v ČR samy vyráběly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

„Chápu, že nemá splněny všechny náležitosti, ale pokud se ukazuje, že může pomoci v léčení covidu-19, a ukazuje se, že nepřináší zásadní komplikace, mělo by se zajistit, jak jej učinit dostupným,“ uvedl v pondělí Hamáček na tiskové konferenci.

Mnohem rychlejší by byl dovoz tohoto léku do ČR
Filip Vrubel, asociace farmaceutických firem

Jak už Právo rozsáhle informovalo, přípravek, který je původně antiparazitikum a léčí se s ním převážně zvířata, zkoušela úspěšně nemocnice u svaté Anny v Brně. Dostávali jej vybraní pacienti s těžkým průběhem nemoci. Podle primáře I. interní kardioangiologické kliniky Michala Rezka se zdravotní stav u většiny pacientů zlepšil natolik, že mohli být propuštěni.

Ivermektin se k léčbě pacientů s covidem používá na Slovensku, u nás ale není registrovaný. Zejména chybí širší klinické studie, které by jeho přínos prokázaly.

Premiér Babiš nedávno řekl, že by měl být lék dostupný co nejvíce pacientům.

Za tři týdny můžeme být tam kde dnes, nemusí to stačit, přiznal Hamáček

Domácí

„Rozumím, že jsou potřeba klinické studie, ale my nemáme čas,“ řekl v rozhovoru pro Právo. Babiš už dříve plísnil ministerstvo zdravotnictví, že se k zahraničním lékům na covid-19 staví rezervovaně.

Čeští farmaceuti zřejmě lék jako generikum (přípravek, který má stejnou účinnou látku jako originál, je ale podstatně levnější) vyrábět nebudou. Podle Filipa Vrubela, ředitele České asociace farmaceutických firem (ČAFF), by jeho vývoj trval dlouho a nevyplatil by se.

Je na trhu ve Francii

„Vyrábět nový lék ve farmaceutických závodech, kde se dosud nevyráběl, znamená buď nutnost vyvinout nový produkt se všemi požadovanými daty a odpovídajícím logistickým řetězcem, což představuje minimálně 1,5 roku vývojové práce, nebo, v případě koupě již existujícího produktu formou licence a transferu technologií, minimálně devět měsíců,“ řekl Právu.

Slovenský průkopník léčby ivermektinem: Není náhoda, že naši pacienti žijí

Koronavirus

„Je mnohem rychlejší cestou získat ho navýšením výrobních kapacit v evropských továrnách, kde se již vyrábí, a jeho dovozem do ČR,“ dodal Vrubel.

Soňa Porubská, ředitelka největší české farmaceutické společnosti Zentiva, Právu také řekla, že firma zatím o výrobě ivermektinu neuvažuje. Zentiva v současnosti nevyrábí ani neplánuje vyvíjet a vyrábět ivermektin.

„Tento přípravek však máme na trhu ve Francii s původními antiparazitickými indikacemi, kde ho vyrábí naši partneři. Velmi podrobně sledujeme všechna veřejně dostupná data o ivermektinu, jeho účincích a bezpečnosti v souvislosti s použitím při onemocnění covid-19,“ uvedla Porubská.

Reklama

Výběr článků

Načítám