Hlavní obsah

Objednali jste si pozdě, proto máte málo, vzkázal Evropské unii šéf AstraZeneky

Pomalé jednání o kontraktu a příliš pozdní uzavření smluv je důvodem, proč má Evropská unie v současné době nedostatek vakcín. Tvrdí to šéf farmaceutické společnosti AstraZeneca Pascal Soriot. Středeční jednání se zástupci Evropské komise a států EU nad dodávkami vakcín společnost AstraZeneca zrušila.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ampule s vakcínou od AstraZeneky

Článek

„My jsme v Evropě dva měsíce za původním plánem,“ řekl Soriot. Připustil, že zpočátku byly problémy i ve Velké Británii. „Ale dohoda s Brity byla podepsána tři měsíce před uzavřením dohody s Bruselem. Měli jsme tam ještě tři měsíce, abychom problémy vyřešili,“ řekl.

Evropská unie kritizuje AstraZeneku za nedodržení objemu dodávek vakcíny pro první období, jak se obě strany dohodly.

Očkování od Pfizeru po druhé dávce chrání skvěle, hlásí Izrael

Blízký a Střední východ

Soriot tvrdí, že Brusel chtěl dodávky víceméně ve stejnou dobu jako Británie, ačkoliv ta podepsala smlouvu o tři měsíce dříve. „Slíbili jsme, že to zkusíme, ale nezavázali jsme se smlouvou,“ dodal.

Firma dokáže měsíčně vyrobit 100 milionů očkovacích dávek. EU se loni v srpnu s firmou dohodla na koupi 300 milionů dávek a možnosti dokoupení dalších 100 milionů dávek. Británie si nasmlouvala loni v květnu 100 milionů dávek. USA si rovněž už v květnu zajistily 300 milionů dávek.

Mezi EU a Británií se rozhořela válka o vakcíny

Evropa

„Samozřejmě výrobu navyšujeme a Evropa dostane v únoru 17 procent této produkce. Stále výrobu rozšiřujeme, zlepší se to, ale vyžádá si to čas,“ sdělil Soriot.

Upravují vakcínu kvůli mutacím

Momentální snížení dodávky je způsobeno podle firmy i tím, že se vakcína upravuje s ohledem na mutace koronaviru. Snížení dodávek do konce března má být až 60procentní. Země EU by místo 80 milionů dávek do konce března měly dostat jen 31 milionů dávek. Firma ale snižuje dodávky i mimo Evropu.

Druhou dávku vakcíny až po šesti týdnech, doporučuje francouzský úřad

Koronavirus

V Unii se dosud očkuje vakcínami firem Moderna a Pfizer/BioNTech. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by mohla látku doporučit k podmínečnému užívání v pátek, a po schválení Evropskou komisí by se tak vakcíny AstraZeneky mohly stát třetí očkovací látkou v Unii.

Velká Británie použití vakcíny AstraZeneky schválila koncem prosince. V USA se očekává schválení v dubnu, protože se čeká na prokázání účinnosti u starších lidí. Německá média nedávno uvedla, že účinnost u lidí nad 65 let je jenom osm procent, což ale firma popřela.

Ředitelka AstraZeneky pro ČR popřela informace německých médií, že vakcína nechrání staré

Koronavirus

Británii se může podařit splnit záměr naočkovat občany ze čtyř nejrizikovějších skupin do poloviny února. „Británie do března naočkuje možná 28 nebo 30 milionů lidí. Premiérův cíl je mít do poloviny února naočkováno 15 milionů lidí a nyní jsou (Britové) na 6,5 milionu (naočkovaných). Takže se tomu blíží," řekl Soriot.

Reklama

Výběr článků

Načítám