Hlavní obsah

Dvě chirurgické roušky na sobě nedávají smysl, míní odborníci

Novinky, ČTK, coe, tin

Dvě přes sebe nasazené chirurgické roušky, které uvádí ministerstvo zdravotnictví jako alternativu k respirátorům, nejsou podle některých odborníků příliš vhodné. Upozornili, že americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučilo spíše přes zdravotnickou roušku natáhnout ještě látkovou ústenku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Dvě lékařské roušky na sobě, to si myslím, že vůbec nemá smysl," uvedl Jakub Ondráček z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR v rozhovoru pro ČT24, na který AV poukázala na Facebooku.

"Myslím si, že to pochází ze článku amerických lékařů z CDC, kde oni doporučovali něco podobného, ale není to úplně přesně ono," dodal.

Respirátory nemusejí chránit lépe než roušky, tvrdí vědec

Koronavirus

Podobně se vyjádřil předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs. "Přišlo to z USA od CDC, kde testovali látkovou roušku přetaženou přes zdravotnickou, lépe to těsnilo. Naopak dvě zdravotnické přes sebe, jak je máme nařízené v novém opatření české vlády, nedoporučují," napsal na Twitteru.

Na možnost, že infikovaný vzduch bude dvě chirurgické roušky na sobě obcházet, upozornil Ondráčkův kolega z Ústavu chemických procesů Vladimír Ždímal. „Z hlediska chránění okolí fungují chirurgické roušky velmi dobře. Ale když na sebe dáme dvě nebo tři, zvýší se odpor pro nádech a vzduch teče škvírami. Zdvojením vrstvy tak může dojít k horší ochraně,“ uvedl Ždímal.

Jak nosit respirátor. Chrání, jen pokud správně těsní

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví chce nařízením nosit respirátory třídy FFP2 nebo KN95 případně zdvojené roušky zvýšit ochranu před koronavirem, který se v Česku nyní šíří v nakažlivější britské variantě. Skončit by mělo nošení podomácku vyrobených látkových roušek.

Podle Ondráčka ale účinnost doma šitých roušek vůči částicím, které lidé sami produkují, není o moc horší než respirátorů typu FFP2. "Pokud bychom se chtěli chránit sami, tak účinnost bude o něco větší pouze za předpokladu, že respirátor bude dokonale utěsněný na obličeji nositele. Jinak účinnost proklamovaných 94 procent nemusí platit a může být i o několik desítek nižší," řekl v ČT24.

Respirátory na školách? U nejmenších se s nimi nepočítá

Věda a školy

Také podle Ždímala by byl respirátor FFP2 nejlepší ochranou jen tehdy, pokud by dobře seděl na obličeji, tedy měl správnou velikost, správný tvar a byl přitažený těsně na tvář. Efektivitou se respirátorům můžou přibližovat nejlepší z nanoroušek vybavených netkanou nanotextilií, doplnil.

Anketa

Jakou ochranu obličeje plánujete od čtvrtka používat především?
Respirátor
58,9 %
Dvě chirurgické roušky
9,1 %
Nanoroušku
11,5 %
Jinou
20,5 %
Celkem hlasovalo 5421 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám