Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro kuřáky ze Severní Karolíny. Budou očkováni dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo kouří nebo za život vykouřil alespoň 100 cigaret, bude v Severní Karolína očkován dříve. Tato zpráva mezi obyvateli tohoto amerického státu vyvolala zmatení i rozhořčení, úřady však trvají na tom, že rozhodnutí má své opodstatnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Očkování proti onemocnění covid-19 probíhá v Severní Karolíně lépe, než bylo plánováno. Díky schválení vakcíny Johnson & Johnson úřady s týdenním předstihem zpřístupnili očkování pro třetí skupinu, pracovníky z první linie (v prvních dvou skupinách byli senioři a zdravotníci).

Čtvrtá skupina, která zahrnuje lidi se zdravotními riziky bez ohledu na věk – přijde na řadu 24. března. Obyvatelé Severní Karolíny s překvapením zjistili, že do definice lidí se zdravotními riziky patří i bývalí a současní kuřáci. Toho úřady definují jako „osobu, která za svůj život vykouřila alespoň 100 cigaret a stále kouří“.

To vyvolalo mezi řadou obyvatel zmatení i rozhořčení. Někteří uživatelé na sociálních sítích toto rozhodnutí nazvali mimořádně absurdním. „Takže musíš do 24. března vykouřit 100 cigaret,“ uštěpačně přidal návod na rychlé očkování další z uživatelů. Další se ptali, jak úřady budou zjišťovat, kdo je kuřák a kdo ne. Tyto údaje jsou povětšinu ve zdravotnických záznamech obyvatel.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Zahrnutí kuřáků do rizikové kategorie má však své opodstatnění. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) i amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je kouření rizikovým faktorem, který zvyšuje pravděpodobnost závažného průběhu onemocnění covid-19. „Covid-19 je infekční choroba, která primárně napadá plíce. Kouření poškozuje funkci plic a pro tělo je těžší vypořádat se s koronaviry a dalšími respiračními chorobami,“ uvádí WHO.

Severní Karolína je přitom země tabáku zaslíbená. V roce 2020 ho vyprodukovala přes 83 tisíc tun, nejvíce ze států USA (druh v pořadí je Kentucky s 48 tisíci tunami). V zemi je tak více kuřáků (18,5 procenta) než jinde v USA (15,9 procent). Pro srovnání: V České republice je zhruba 24,9 procent kuřáků starších 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám