Hlavní obsah

Covidem onemocněly kočky v pražské zoo

– Praha

Nákazu covidem-19 testy nově prokázaly i u páru koček krátkouchých chovaných v pražské zoologické zahradě. Choroba se v zoo už dříve potvrdila u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda. Jejich zdravotní stav se lepší, uvedl v úterý ředitel zoo v Troji Miroslav Bobek. Zoologické zahrady v Česku jsou nyní kvůli epidemii koronaviru uzavřené.

Foto: Profimedia.cz

Zoo Praha (ilustrační foto)

Článek

Kvůli nákaze u lvů a gorilího samce, která se potvrdila na konci února, zoo ve spolupráci s veterinární správou a s Hygienickou stanicí hlavního města testovala i další zvířata. Výsledky testů podle ředitele zoo ukázaly, že pozitivní jsou i kočky krátkouché, které jsou spolu se lvy umístěné v Pavilonu šelem. „Naopak u goril byly s výjimkou Richarda výsledky negativní,” dodal Bobek.

Podle kurátora savců Pavla Brandla samec Richard od skupiny goril v pražské zoo oddělený nebude. Podle něj by rozdělení skupiny vedlo k enormnímu stresu u zvířat, což by mohlo mít vliv na průběh nemoci. Vzhledem k tomu, že se Richard nakazil zhruba před týdnem, tak se podle Brandla virus ve skupině goril chovaných v trojské zoo už šířil.

Gorilí samec Richard a lvi v pražské zoo mají koronavirus

Domácí

Podle ředitele zoo se od pátku 26. února zdravotní stav lvů Jamvana a Suchiho i gorily Richarda zlepšil. I předtím byly u těchto zvířat příznaky nemoci mírné. Covid-19 se u lvů projevoval rýmou a pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou. Většině z nakažených zvířat nyní podávají antipyretika a vitamín C, samec kočky krátkouché Suchi se léčí antibiotiky a lékem ivermektin.

Nákaza se u lvů a gorilího samce potvrdila ve čtvrtek 25. února na základě testování z trusu zvířat. Testy se prováděly kvůli příznakům nemoci u zvířat, která se pravděpodobně nakazila od chovatelů. „Tento postup i nejpravděpodobnější způsob přenosu byl shodný s tím, co je známo z jiných významných zoo - Bronx Zoo, Zoo Barcelona, San Diego. S pracovníky těchto zoologických zahrad jsou kolegové v kontaktu,” doplnil Bobek.

Vyléčila se ivermektinem pro koně. Zabral hned

Koronavirus

V zoologické zahradě v newyorském Bronxu měla loni v dubnu pozitivní test na koronavirus samice tygra malajského. Osmačtyřicetiletý gorilí samec v zoologické zahradě v San Diegu měl v souvislosti s nemocí covid-19 zápal plic a problémy se srdcem, veterináři ho dokázali vyléčit. Koronavirus se loni prokázal také u sněžného levharta v zoologické zahradě v americkém státě Kentucky.

Zoologické zahrady jsou vládním nařízením uzavřené od 18. prosince. Na jaře byly zoo uzavřené od 13. března do 27. dubna a na podzim od 9. října do 2. prosince, další dny byla návštěvnost omezená například limitovaným počtem osob v areálu zoo nebo zákazem vstupu veřejnosti do pavilonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám