Hlavní obsah

Chcípl PES otevírá hospody vládě natruc

Právo, Novinky, ČTK, Pavel Jaňurek, mhr, fš
Aktualizováno

Stoupenci iniciativy Chcípl PES, kteří kritizují vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody, otevírají v sobotu své podniky. Podle Jakuba Olberta z pražské restaurace Šeberák, která byla navzdory vládnímu opatření opakovaně v provozu už dřív, není cílem protestu vydělat, ale přežít. Hromadné akce, kde by se sešly tisíce lidí jako 10. ledna na Staroměstském náměstí, iniciativa nechystá.

BEZ KOMENTÁŘE: Restaurace V Maštali - petiční místoVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Iniciativa, kterou spoluorganizuje právě Olbert, nicméně odmítá podmínku, kterou vláda zařadila do podpůrného programu Covid Gastro – Uzavřené provozovny. Podle ní žadatelé o dotaci musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Zavřené provozy mohou žádat o podporu Covid gastro

Ekonomika

Podle Olberta je zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily.

Účast na aktuální akci ohlásily restaurace z Prahy, Teplic, Ústí nad Labem, Brna, Kladna nebo Jihlavska.

Zásah policie

Po pětitýdenní pauze se tak například v sobotu dopoledne opět otevřely restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce majitele Martina Macka. Personál obou restaurací od rána připravoval obvyklou víkendovou nabídku jídel a nachystal vše ke stolování. Dopoledne se pak restaurace navzdory vládnímu zákazu otevřely návštěvníkům. Otevřeno měly mít do 20:00.

„K protestní akci jsem se připojil, protože si myslím, že nařízení vlády a to, co s námi posledních pět měsíců dělá, je špatně. Je vidět, že počty nákaz stále stoupají nahoru, restaurace jsou přitom víceméně od října zavřené,” prohlásil Macek.

Nicméně otevření jeho dvou restaurací vzbudilo pozornost policie. Hlídka sem dorazila podle majitele okolo 13. hodiny. „Dohodli jsme se, že pro dnešek přejdeme zpět k prodeji přes okýnko. Další postup zvolím po konzultaci s právníkem,“ řekl Právu Macek. „Mohu potvrdit, že jsme tam zasahovali. Obešlo se to bez větších incidentů,“ dodal policejní mluvčí František Kořínek.

Za otevřenou restauraci Šeberák padla první pokuta

Koronavirus

Podle zjištění reportéra Novinek má nyní v rámci akce otevřena například i restaurace Na Amálce v Kladně. Restaurace V Maštali v Kněževsi v okrese Praha-západ rovněž funguje, a to jako restaurace v rámci hotelu – hosté, kteří přijdou, dostanou smlouvu na ubytování. Uvnitř sedělo v sobotu po poledni několik lidí u piva.

Zato restaurace Vinohradský Burger Bar v Praze má jen výdejní okénko, byť je zde k dispozici petice Chcípl PES k podepsání. Obsluha si Novinkám postěžovala na velmi nízkou víkendovou návštěvnost. Výdejní okno je otevřeno do 20 hodin.

Hospody jakožto politické buňky?

Zástupci iniciativy na úterní tiskové konferenci oznámili, že chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Restaurace se mají stát politickými buňkami a mohou být otevřené, protože podle iniciativy politická jednání mají z vládních protiepidemických nařízení výjimku. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) takový výklad pravidel odmítl.

Budou to stranické buňky. Iniciativa Chcípl PES představila řešení na otevření restaurací

Domácí

Vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru uzavřela restaurace už loni na jaře, ke stejnému kroku sáhla v polovině října. Zákaz od té doby s výjimkou krátkého období před Vánoci trvá dodnes. Restaurace mohou sice prodávat jídlo a nápoje z okénka, podle výzkumné společnosti Nielsen ale gastronomické odvětví v Česku každým dnem uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun.

Anketa

Zašli byste si do otevřené hospody?
Ano
54,8 %
Ne
45,2 %
Celkem hlasovalo 20579 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám