Hlavní obsah

Česko už má lepší čísla než Německo

Česko zůstává pro Německo „vysoce rizikovou“ oblastí navzdory tomu, že se situace s nákazou koronavirem radikálně změnila, respektive otočila. Česko zaznamenalo za úterý nejnižší nárůst nakažených za téměř sedm měsíců. V Německu počty nakažených neustále rostou a přibývá i úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Článek

Testy v Česku za úterý potvrdily 3229 nových případů koronaviru, což bylo o 15 procent méně než před týdnem. Méně nových případů přibylo naposledy 29. září. Současně se snižují počty hospitalizovaných nakažených. Je jich nejméně od poloviny října, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Za posledních sedm dní připadá v Česku 151 nově nakažených na 100 tisíc lidí. Reprodukční číslo sice poslední dny stagnuje, ale drží se na úrovni 0,88, což signalizuje ústup epidemie.

Německo se ovšem potýká s třetí vlnou koronaviru. Během 24 hodin přibylo 22 231 nově potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2 a 312 nových úmrtí. Počet nově nakažených za na 100 000 obyvatel v sedmidenním sledovaném období se ve středu ocitl na úrovni 160,6. Den předtím to bylo 167,6 a před týdnem to bylo 160,1.

Němci vyřadili Česko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru

Koronavirus

Reprodukční číslo R se v SRN ve středu ocitlo na hodnotě 0,93, v úterý bylo na úrovni 1,01. To znamená, že 100 infikovaných nakazí 93 dalších lidí. Pokud je toto číslo delší dobu nad úrovní 1, počet případů nákaz se zvyšuje.

Češi do Německa jen s PCR testem a karanténou

Vzhledem k finanční i kapacitní náročnosti Německo kontroly na hranicích ukončilo od 14. dubna, ovšem další restrikce nadále zůstávají. Pokud Češi chtějí do Německa a nebudou jím jen projíždět, musejí mít s sebou negativní PCR test, musí se povinně zaregistrovat a nastoupit do 10denní karantény, kterou ukončí až PCR test s negativním výsledkem, a to nejdříve pátý den karantény.

Z českého pohledu spadá Německo do skupiny států s vysokým rizikem nákazy. Při návratu z Německa tak Češi stejně jako občané dalších zemí EU musejí podstoupit nejpozději do pěti dnů po příjezdu PCR test a do té doby se zdržovat v samoizolaci.

Výběr článků

Načítám