Hlavní obsah

Britští poslanci navrhují dát 500 liber všem mladým

Novinky, drk

Vlivná skupina britských konzervativních poslanců oznámila plán na obnovu britské ekonomiky. Jedním z návrhů je vyplatit každému občanovi ve věku 18 až 24 let paušální částku 500 liber (15 tisíc Kč). Právě tuto věkovou skupinu podle nich pandemie postihla nejvíce.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Centristická skupina skoro 100 konzervativních poslanců One Nation (česky Jeden národ) očekává, že by jejich návrh přišel státní kasu asi na 2,8 miliardy liber (83,7 miliardy Kč).

Britští poslanci se inspirovali kroky, které za oceánem podnikl americký prezident Joe Biden – věkovou skupinu 18 až 24 označil za „nejpostiženější covidovou pandemií“.

Po brexitu CANZUK? Vize anglosaské unie nabývá na popularitě

Ekonomika

Součástí plánu na znovuobnovení ekonomiky je i celá řada dalších návrhů, včetně ponechání současných dávek ve výši 20 liber týdně pro sociálně slabé. Poslanci dále vyzývají ministerstvo školství, aby zkrátilo letní prázdniny, tak aby žáci, kteří v době koronaviru nestíhali učivo, ho stihli dohnat.

Konzervativci na podporu chudým

Dokument s názvem Cesta k obnově si klade za cíl napravit problémy, které pandemie odhalila. Z toho důvodu navrhují konzervativci například posílit práva nájemců a navýšit vládní podporu lidem, kteří si kupují první nemovitost.

Text zároveň vyzývá ministra financí Rishiho Sunaka, aby přehodnotil plánované snížení výdajů na zahraniční pomoc a naopak je zvýšil. V souvislosti s postavením Spojeného království v mezinárodní politice považují poslanci za vhodné, aby londýnská vláda usilovala o členství v politickém a bezpečnostním výboru Evropské unie (EU).

Kabinet Borise Johnsona se k návrhům zatím nevyjádřil.

Británie zdaní společnosti, jež vydělaly na pandemii

Ekonomika

Jak píše deník Daily Telegraph, balíček těchto opatření míří evidentně na ty, kteří konzervativce zpravidla nevolí.

„Jako One Nation konzervativci jsme hrdí na to, že jsme historicky pomáhali všem Britům. Abychom tohoto opět dosáhli, musíme zaměřit naše omezené zdroje na ty, kteří naši pomoc potřebují nejvíce,“ uvedl předseda skupiny Damien Green.

Reklama

Výběr článků

Načítám