Hlavní obsah

Britskou mutaci koronaviru potvrdili v šesti krajích

Praha
Aktualizováno

V Česku je výskyt takzvané britské mutace koronaviru potvrzen již v šesti krajích. Novinkám to sdělila mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková.

Foto: Novinky

Odběrové místo (ilustračí foto)

Článek

„S jistotou lze potvrdit výskyt této mutace v Praze, Středočeském kraji, Královéhradeckém kraji, Jihomoravském kraji, v Jihlavě a Plzni. Není možné zcela vyloučit přítomnost i jinde,“ řekla Doláková.

Imunita po prodělaném covidu by měla chránit i před britskou mutací, tvrdí imunolog Hořejší

Domácí

Předběžně se nákaza britské mutace prokázala u 47 lidí, potvrdit by to měly laboratoře v těchto dnech.

„Dále pracujeme na 131 vzorcích z různých zdrojů, u kterých je podezření na výskyt britské mutace koronaviru. Vzorky v tuto chvíli zpracováváme,“ dodala Doláková.

Mutace je nakažlivější oproti běžné variantě a rychleji se šíří. Projevovat by se ale měla podle dosavadních informací stejně jako běžný covid-19.

Ředitel slánské nemocnice: Jedeme na doraz, britská mutace se bleskově šíří

Koronavirus

První výskyt v Česku potvrdil ministr zdravotnictví 18. ledna. „To, co by se jinak stalo během 10 dnů, u této varianty proběhne za dní šest,” přiblížil tehdy dopad rychlosti šíření.

Výskyt mutace potvrdila v pondělí večer třeba Nemocnice Slaný. „Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření korovaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí tzv. britská varianta viru SARS-CoV-2,“ uvedla nemocnice na webu.

Slánská nemocnice hlásí „dosud nevídanou“ agresivitu šíření britské mutace

Domácí

Hygienici případy s touto mutací trasují přednostně. „Máme vydaný metodický pokyn k tomu, aby se trasovaly především případy, které jsou kontakty pozitivních případů s mutací,” řekla Českému rozhlasu hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Reklama

Výběr článků

Načítám