Hlavní obsah

Británie má šest případů brazilské mutace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Británii odhalili prvních šest případů varianty koronaviru, který se poprvé objevil v brazilském Manausu. Podle představitelů britského zdravotnictví, které v neděli citovala agentura Reuters, jsou tři případy v Anglii a tři ve Skotsku.

Foto: Carl Recine, Reuters

Test stěru na koronavirus v Newcastlu

Článek

Nebezpečí, že se tato forma bude dále šířit, není velké, ale úřady zabývající se případy v Anglii z preventivních důvodů znásobily v oblasti výskytu testování a zjišťování genových sekvencí pozitivních vzorků.

Dva ze tří případů v Anglii pocházejí z domácnosti v Gloucestershiru, jejíž členové cestovali do Brazílie. Třetí případ je zatím samostatný. Nakažení ve Skotsku nemají s těmi v Anglii žádnou známou spojitost.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

Britští odborníci tvrdí, že varianta z Manausu má některé mutace společné s variantou identifikovanou v Jihoafrické republice a je možné, že bude odolnější vůči vakcínám. Aby se to ale potvrdilo, je třeba ji dále studovat.

Británie má k dispozici příslušné vědecké kapacity a podařilo se jí například odhalit na svém území snadněji se šířící variantu koronaviru, která zřejmě pochází z okolí Londýna a rozšířila se už mimo Británii.

Bez vakcíny nebude práce. V Británii přibývá firem podmiňujících zaměstnání očkováním

Evropa

Británie v neděli ohlásila optimistické údaje o úspěšném očkování a snižující se statistice nových nákaz i úmrtí. Pěkné počasí ale vylákalo o víkendu mnoho lidí ven a odborníci varovali, že by to mohlo zpomalit premiérův plán na uvolnění restrikcí. "Jděte ven a sportujte, ale nepořádejte sešlosti na pláži ani v parku," vzkázal odborník na přenosné nemoci Calum Semple.

Také policie upozornila, že stále platí omezení a venkovní aktivity jsou povoleny jen ve společnosti dvou lidí. Semple řekl, že větší shromažďování může přinést nový růst nákaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám