Hlavní obsah

Babiš: Systém očkování funguje dobře, Dzurillu navrhnu na státní vyznamenání

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že registrační systém na očkování funguje dobře. Zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu navrhne na státní vyznamenání.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

V Česku bylo proti koronaviru naočkováno 105 167 lidí, uvedl premiér Andrej Babiš v sobotu.

V pátek se registrovalo 131 tisíc lidí nad 80 let, ale termín má jen 24 458. Systém měl při spuštění problémy, chvílemi nefungoval, nedostupná byla i telefonní linka.

Babiš dodal, že do Česka dorazilo 169 tisíc vakcín. Zatímco u nás se začíná, Izrael už má v sobotu naočkovány 2 miliony obyvatel. Včas vakcíny objednal a má promyšlenou distribuci.

Stát podle Babiše čeká na upřesnění od dodavatele vakcíny, farmaceutické firmy Pfizer, jak se budou v příštím týdnu krátit dodávky. Podle dosavadních informací má do Česka příští týden přijít zhruba 93 600 vakcín na 31 očkovacích míst, dodávky se mají snížit o 40 až 50 procent, uvedl premiér. Pfizer plánuje omezení dodávek do Evropy, aby mohl pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

Zpoždění mají podle Babiše také dodávky vakcíny od firmy Moderna. Zopakoval, že do konce ledna má od ní přijít 20 000 dávek, zatím jich je zhruba 8000 v Moravskoslezském kraji.

Totální propadák, zmatek a chaos

Jako propadák a chaos hodnotí systém lidé, kteří se pokoušeli v pátek po osmé hodině ranní přihlásit do rezervačního systému pro osoby starší 80 let. Průběh byl u většiny jako přes kopírák. Po marných pokusech a zhroucení systému se jim sice registrace podařila, volné termíny očkování však už byly dávno vyčerpané.

Všem kromě vládních expertů bylo jasné, že když se oznámí, že pořadí na očkování se bude určovat podle toho, kdo zavolá nejdřív, přižene se v prvních minutách po osmé ráno tsunami uchazečů o registraci. Není divu, že počítačový systém pod prvním náporem zkolaboval.

Anketa

Funguje systém registrace na očkování dobře?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 8059 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám