Hlavní obsah

Babiš kritizuje Blatného úřad, podle premiéra blokuje zahraniční léky na covid

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při páteční návštěvě pražské Thomayerovy nemocnice kritizoval přístup klinické skupiny ministerstva zdravotnictví k lékům proti covidu, a to včetně ivermektinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Do Česka tento týden dorazily první dávky léku bamlanivimab od firmy Eli Lilly, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19. V březnu se počítá i s dodáním čtyř tisíc dávek od firmy Regeneron. Podle premiéra jich mohlo být mnohem víc, než nakonec resort objednal.

„Mě dost mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně. Indikace byly velice zúžené. Je to chyba,“ řekl premiér.

Žena, která jako první v Česku dostala lék bamlanivimab: Větší strach o život jsem nezažila

Domácí

Podle něj je přístup absurdní. Chce o něm mluvit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Šéf skupiny a náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý v pátek nechtěl situaci komentovat.

„Pracujeme i na dalších lécích, jako je například ivermektin,“ sdělil Babiš k léku, který je možné objednat pouze ze zahraničí. K jeho schválení se staví Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odmítavě a chce vyčkat, až budou dokončeny rozsáhlejší studie, což může trvat i několik měsíců.

Vyléčila se ivermektinem pro koně. Zabral hned

Koronavirus

Podle premiéra je nutné jednat hned. „Já tady mám vyjádření k ivermektinu ze SÚKL, které není úplně pozitivní, ale my říkáme, že nebudeme čekat na klinické studie, zkusme to aplikovat,“ sdělil Babiš poslancům v páteční debatě o covidu ve Sněmovně.

Babiš odmítl výhrady k ceně dovezených léků. Dávka léku od Eli Lilly stojí zhruba 24 tisíc korun a objednaný lék od Regeneronu 65 tisíc korun. V takto dramatické situaci se na ni podle něj nelze odvolávat. „Klinická skupina by měla slyšet i na odborné znalosti lidí z jednotek intenzivní péče. Pokud jsme vydali 15 miliard na roušky a respirátory, nemáme šetřit na těchto látkách,“ dodal Babiš.

Jak už Právo informovalo, ivermektin vyzkoušeli k léčbě covidu i brněnští lékaři z FN svaté Anny. Je to levný, přes čtyřicet let známý lék proti parazitům, který podle dostupných studií snižuje virovou nálož v těle a může výrazně snížit počet hospitalizovaných.

Brněnský primář Rezek: Stav většiny pacientů, kteří dostali ivermektin, se zlepšil tak, že mohli jít domů

Domácí

K léčbě pacientů s covidem-19 ho využívají zejména jihoamerické a asijské země, rozhodně ale nejsou jediné. Lék nasadila i některá pracoviště na Slovensku, v Česku jsou ale lékaři zdrženliví.

Ivermektin sice může lékař pacientovi, pokud to uzná za vhodné, předepsat, ale legislativa stanovuje takové administrativní překážky jeho dovozu, že se léku dočká, až už ho pacient nejspíš nebude potřebovat.

Výběr článků

Načítám