Hlavní obsah

O děti se nemusíte nutně soudit

Novinky, WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

I rozchod se dá zvládnout dobře a s ohledem na děti. Pomoct může kupříkladu mediace za pomoci nestranného odborníka.

Foto: Shutterstock.com

I rozchod se dá zvládnout dobře a s ohledem na děti

Článek

Když se dva dospělí lidé, kteří spolu ušli kus společné cesty rozhodnou vydat každý svým směrem, bývá to bolestivé. A to o to silněji, když ze vztahu vzešly i děti. V tom, jak celou situaci zvládnout, tak, aby právě jim celá situace škodila co možná nejméně, pomáhá Servis vztahů a jeho bezplatná Poradna pro rozcházející se rodiče.

„Zaměřujeme se na rodiče, kteří hledají způsob, jak se dohodnout ohledně péče o své děti po rozchodu, a to s ohledem na jejich potřeby,“ vysvětluje Kamila Šaffková, která poradnu vede. Přestože řada lidí si podobný životní okamžik automaticky spojuje se soudním řízením, možností, jakými je možné péči o děti řešit, dnes existuje více.

Instituce soudu je bezpochyby důležitá a jsou případy, kdy soud zasáhnout musí – to se týká zejména případů domácího násilí, ohrožení dětí apod. Většiny rozchodů se ale naštěstí podobné jevy netýkají.

„Snažíme se rodiče motivovat, aby rozhodnutí za sebe a své děti udělali právě oni a ne soud,“ říká Šaffková ze Servisu vztahů. „Rodiče nejlépe znají sebe, své děti i historii rodiny a věříme, že s podporou najdou to nejlepší řešení pro své děti.“

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Mgr. Kamila Šaffková, poradce pro rodiny projektu Servis vztahů WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Nestranně a nezaujatě

Pokud se rozcházející se rodiče obrátí na Servis vztahů, mohou využít několika různých služeb, které projekt poskytuje. Mezi ty stěžejní patří mediace. Jde o efektivní způsob řešení sporů s pomocí mediátora – nestranného, nezaujatého a nehodnotícího odborníka na komunikaci, který umí oběma stranám zprostředkovat obsah sdělení a snižuje napětí.

„V praxi to vypadá tak, že přicházejí rodiče, kteří mají pocit, že se nikdy nedohodnou, ale odcházejí spokojeni s dohodou, která vyhovuje jim oběma,“ doplňuje Kamila Šaffková. Podle jejích slov jde o jednu z opravdu efektivních možností, jak se domluvit bez soudu.

Poradna pro rozcházející se rodiče dokáže páry podpořit také při tvorbě tzv. rodičovského plánu. Jde o dohodu nad konkrétnějšími situacemi týkajícími se dětí, jako jsou rozdělení starostí o děti, způsob trávení prázdnin a svátků nebo to, jak bude vypadat komunikace mezi rodiči, dětmi.

Foto: Shutterstock.com

Rodičům jsou k dispozici také edukativní workshopy, a to jak skupinové, tak individuální

Rodičům jsou k dispozici také edukativní workshopy, a to jak skupinové, tak individuální. Řeší se na nich jak základní právní otázky a práva a povinnosti rodičů, tak i to, jak děti na rozchod připravit a jak s nimi o celé životní situaci mluvit.

Servis vztahů a Poradna pro rozcházející se rodiče jsou projekty organizace Women For Women, kterou v roce 2012 založili Ivana a Pavel Tykačovi. Podrobnější informace a kontakty najdete na servisvztahu.cz.

Výběr článků

Načítám