Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sprostý lid dostane Sputnik, papaláši se mu vyhnuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolega, který je o šestnáct let starší, má bohaté životní a profesní zkušenosti a má můj respekt, mi napsal: „Současné spojení premiéra a prezidenta začíná nabírat velmi nebezpečné obrátky: premiér ničí malé podnikatele, protože sám je velkopodnikatel a potřebuje pracovníky, a prezident zase nenávidí média a už nabízí kdekomu i místo budoucího ředitele ČT. O tom by se mělo hodně psát.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

O tom píšu, jak umím. Ale prezident a premiér jsou kvalitní dodavatelé také dalšího důkazového materiálu. Včera to rozvinuli na CNN Prima.

Pokud se někdy náhodou dostanete k severokorejské hoře Mjohjang, uvidíte monument o hmotnosti 250 tun, na němž se skví: „Voda je rýže. Rýže je komunismus. Socialistické zemědělství naší země založené na zavlažování bude ročně dávat velkou úrodu. Kim Ir-sen. 15. dubna 1992.“

Je možné, že po včerejšku vznikne někde v Krkonoších jiný monument, na němž budou stejně moudrá slova: „Premiéra může kritizovat jenom jiný premiér. A to jsem já. Miloš Zeman. 28. února 2021.“

Monumenty s nápisy vůdců jsou v KLDR rozšířené. Úplně první obsahoval celý projev Kim Ir-sena pronesený 14. října 1945 po jeho návratu do Koreje ze SSSR. Kim ale ve skutečnosti pronesl jiný projev, který mu napsali důstojníci sovětské armády.

Zeman je pravdomluvnější. Včera mluvil tak, aby to v Kremlu rádi slyšeli: „Já jsem po dohodě s panem premiérem napsal prezidentu Putinovi s žádostí o dodávku Sputniku, pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno… Mně by úplně stačila certifikace SÚKLu. SÚKL, tedy Státní úřad pro kontrolu léčiv, by neměl být líný.“

Jenže SÚKL napsal:

Zeman zároveň řekl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný se mu zdá vyhořelý a že by tam měl být jiný ministr. Blatný je totiž proti Sputniku v Česku bez registrace v EU. Jeho případný nástupce Jiří Běhounek by Zemanovi vyhověl.

Kašlou na to, že nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana a Babiše se v úterý shodli, že vakcíny v Česku musí projít schvalovacím procesem Evropské komise. Babiš včera řekl, že „když je bezpečný, proč bychom neřekli lidem: Tady je Sputnik a naočkujete se dobrovolně“. Jenže zatím není tato dobrovolnost povolena.

A na závěr pecka: Sputnik ve prospěch Vladimira Putina propagují nejvíce Viktor Orbán, Miloš Zeman a Andrej Babiš. Zeman a Babiš si nechali píchnout americkou vakcínu, Orbán čerstvě vakcínu čínskou a Putin se vakcinaci vyhýbá jako čert kříži.

Ale sprostý lid dostane Sputnik.

Reklama

Výběr článků

Načítám