Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Gorby vám to odevzdal. Pak už to bylo jen na vás

„Je čas se loučit. - Co se stalo? - Bylo zle. - Ale my jsme chtěli jít spolu na oběd, probrat naše plány, 2. března je jubileum. - Tak oběd rušit nebudeme…“ Takový dialog po telefonu se nedávno odehrál mezi šéfredaktorem ruského nekremelského listu Novaja gazeta Dmitrijem Muratovem a jedním z akcionářů tohoto listu Michailem Gorbačovem, který je už skoro rok v nemocnici. A dnes je Gorbymu 90.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Humor, i když černý, ho neopouští. Muratov popisuje jiný rozhovor: „Jak se cítíte? - Dneska bylo konzilium. - A jaké byly výsledky? - Řekli, že patologa zatím volat nebudou.“ Přitom ruská média obsluhující tu většinu Rusů, která Gorbačova nenávidí, ho pravidelně pohřbívají. I to bere s odstupem: „Tak teď to bylo počtvrté. Už jsem se naučil rychle vstávat z mrtvých.“

K 90letému jubileu zveřejnil prokremelský VCIOM výsledky průzkumu, podle kterého si 51 procent Rusů myslí, že Gorbačov zemi poškodil, 46 procent se domnívá, že působil v zájmu malé skupiny lidí. Mocně vládnou dva mýty: že Gorbačov zničil mocný a správný Sovětský svaz a že poskytl svobodu, kterou obyčejný člověk nepotřebuje, místo udržení starých pořádků, kdy obyčejný člověk byl něco víc než schopnější spoluobčan.

První tvrzení není pravdivé, je na to spousta faktů, která ale tradičně většinu obyvatel nezajímají. Druhé, s tou svobodou, pravdivé je. Stejně pravdivé jako realita, v níž svobodu potřebuje jen menšina.

Navíc ho nenáviděli kvůli inteligentní manželce Raise, která vystupovala po jeho boku. V mentalitě většiny musí ženská sedět doma, vařit, žehlit a utírat nosy fakanům. Michail ale Raisu miloval. Když se po puči 1991 vrátil do Moskvy, dal přednost jejímu zdraví, které bylo tehdy fatálně podlomeno, před politickými akcemi. Jel s ní do nemocnice místo na mítink. Až po Raisině mučivé smrti ji část většiny vzala na milost. Divadelní představení o jejich lásce, které teď běží v Moskvě, bývá vyprodáno.

Gorbačov není miloučký děda ani celoživotní bojovník za svobodu a demokracii. Staré zvyky komunistického aparátčíka jsou v něm živé pořád a ve stáří se ozývají více než dříve. Ale zůstane jednou z největších osobností 20. století kvůli něčemu jinému. Novaja gazeta obdržela stovky dopisů s vřelým poděkováním za svobodu, kterou tehdy dal lidem. A nejen v bývalém SSSR.

„Říkají mi: Gorbačov odevzdal Česko, Polsko, Německo, Maďarsko. Komu že jsem je odevzdal? Odpovím. Česko jsem odevzdal Čechům. Polsko Polákům. Německo Němcům. Maďarsko Maďarům.“

Co s tím udělali kupříkladu Češi, dnes víme.

Reklama

Výběr článků

Načítám