Hlavní obsah

Znavené sloní stádo, které urazilo přes 500 kilometrů, ulehlo ke spánku

Několik měsíců putovalo toto sloní stádo čínskou krajinou prakticky bez povšimnutí, to se ale před několika týdny změnilo. Sloni, kteří vyrazili ze své rezervace na dlouhou pouť na sever, se stali obrovskou senzací. Úřady je bedlivě monitorují, a tak diváci mohou sledovat třeba záběry znavených zvířat, jak netradičně nabírají síly vleže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sloni se poskládali ke spánku jako dílky puzzleVideo: Reuters

Článek

Stádo opustilo před časem území poblíž jihočínského města Pchu-er a vydalo se na sever. Sloni urazili více než 500 kilometrů a dostali se až do blízkosti města Kchun-Min.

Na dlouhou pouť chobotnatců dohlíží tým nyní již více než 410 lidí vybavených 120 vozy a 14 drony.

V pondělí záběry z dronů ukázaly slony, kteří se v blízkosti ochranářů uložili ke spánku. Stádo zvířat si polehalo na zem. Předtím vždy sloni spali v menších skupinkách a vždy tři, čtyři jedinci zůstali na hlídce.

Ochranáře toto chování zaskočilo. Aby si slon zůstával vleže příliš dlouho, není obvyklé. Kvůli velké váze totiž může u zvířat dojít k poškození vnitřních orgánů, na které je vyvíjen velký tlak.

Stádo slonů se neznámo proč vydalo na 500 kilometrů dlouhý pochod. Blíží se k velkoměstu

Koktejl

Experti stále nemají tušení, kam má stádo namířeno. Podle posledních informací se stočilo a míří opět na jih. Podle jedné z teorií má stádo nezkušenou vůdkyni, která ve snaze najít lepší pastviny zavedla ostatní špatným směrem.

Ochranáři do chodu stáda nezasahují, pouze se je snaží odlákat od těch nejvíc osídlených oblastí a hlídají jejich bezpečí.

Sloni indičtí jsou jedni z nejpřísněji chráněných zvířat v Číně. Pokud je nějaká vesnice v trase slonů, úřady raději dočasně evakuují lidské obyvatele. Úřady rovněž uvedly, že slonům již byly poskytnuty zhruba dvě tuny žrádla.

Sloní stádo čítající 16 slonů se vydalo na pochod již minulý rok. V listopadu zastavili u města Pchu-er, kde jedna ze slonic porodila mládě. Stádo pak na místě zůstalo zhruba pět měsíců, než se letos v dubnu opět vydalo na pochod. O týden později stádo opustili dva ze slonů, toto pondělí se od stáda odpojil dospívající samec.

Výběr článků

Načítám