Hlavní obsah

Známá hračka mění jméno. Má být genderově neutrální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hračkářská společnost Hasbro oznámila zásadní změnu jednoho ze svých výrobků. Pan Brambůrek, jenž se objevil i ve známé animované pohádce Příběh hraček, už totiž nadále nebude „pan“, značka má být nově genderově neutrální. Firma změnu jména vysvětluje tím, že chce, aby se cítili vítáni naprosto všichni.

Foto: Profimedia.cz

Hračka Pan Brambůrek bude od podzimu na pultech už jen pod názvem Brambůrek.

Článek

Server CNN poznamenává, že u tak proslulé hračky, která je na trhu již od roku 1952, jde o velmi výraznou změnu.

„V Hasbro chceme ubezpečit, že v Brambůrkově světě jsou vítání všichni, a tak upouštíme od slova pan, abychom podpořili genderovou neutralitu a inkluzi,“ uvedla společnost v prohlášení. Hračka se pod kratším názvem objeví na pultech už letos v listopadu.

Firma ovšem posléze upřesnila, že slovo pan zmizí pouze z názvu produktu jako takového. Samotné postavy pana a paní Brambůrkových, známých právě z Příběhu hraček, budou i nadále existovat, jen se budou prodávat pod jednotnou značkou Potato Head, namísto Mr. Potato Head.

Hračkářské společnosti se v posledních letech snaží více reflektovat současnou dobu a různorodost, připomíná server CNN. Například Mattel, autor panenek Barbie známých pro nerealistické ženské proporce, představil panenky ve více verzích, které odrážejí různé druhy postavy nebo etnik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám