Hlavní obsah

Zemřel potomek bohů, truchlí nad Philipem domorodci. Modlili se k němu za úrodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Britům truchlícím nad smrtí prince Philipa se přidali také domorodci na souostroví Vanuatu, kteří zesnulého vévodu z Edinburghu desítky let uctívali jako božskou bytost. Píše o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Domorodci s fotgorafií prince Philipa, který je pro ně bohem.

Článek

Oficiální období smutku za prince Philipa na vanuatském ostrově Tanna již začalo. „V příštích týdnech se budou vesničané pravidelně setkávat a vykonávat obřady za vévodu, který je vnímán jako potomek jednoho z mocných bohů, jenž žije v jejich horách,“ řekl antropolog Kirk Huffman.

„Pravděpodobně budou tančit rituální tance, uspořádají průvod a vystaví pamětní předměty vztahující se k princi Philipovi. Muži budou pít kavu, ceremoniální nápoj vyrobený z kořenů pepřovníku opojného,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

I v malé vesničce vlaje britská vlajka. Nyní je svěšená na půl žerdi.

Podle novináře Dana McGarryho žijícího na Vanuatu vzpomínkové akce vyvrcholí „významným shromážděním“. „Bude vystaveno velké bohatství, což může znamenat batáty a kavu. A také vepře, protože ti jsou hlavním zdrojem proteinu. Očekávám, že na slavnost bude zabito množství prasat,“ uvedl.

Princ Philip byl uctíván ve vanuatských vesnicích Yakel a Yaohnanen po celé půlstoletí; v dobách největšího rozmachu mělo toto náboženské hnutí několik tisíc následovníků. Uctívání vévody z Edinburghu je spojováno s místní legendou, podle níž syn místního horského boha s bledou pletí opustí ostrov, aby si našel mocnou ženu v zámoří.

Philip k vesničanům vždy přistupoval s respektem

Podle antropologů začal být Philip s touto legendou spojován v 60. letech, kdy bylo Vanuatu anglicko-francouzskou kolonií známou jako Nové Hebridy.

Foto: Profimedia.cz

V princi Philipovi viděli domorodci ztělesnění jejich legendy.

Vesničané tehdy pravděpodobně viděli princovy portréty vedle snímků královny na zdech koloniálních úřadů, než královský pár Nové Hebridy v roce 1974 navštívil. Později si princ Philip s domorodci z ostrova Tanna dopisoval. Poslal jim i fotografie, na nichž drží dřevěnou palici, kterou od nich dostal.

Královna odmítla převézt umírajícího Philipa do nemocnice. Byla s ním do poslední chvíle

Evropa

Mimořádný zájem domorodců o Philipa se podle agentury Reuters projevoval každodenními modlitbami k princi, v nichž byl žádán, aby požehnal jejich úrodě banánů a sladkých brambor.

Ačkoli byl princ znám svou prostořekostí při setkáních s cizinci, vůči příslušníkům kmenů na ostrově Tanna, kteří dodnes žijí v džungli bez výdobytků moderní civilizace, se prý vždy choval s respektem.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Philip zemřel

Ve věku 99 let zemřel vévoda z Edinburghu Princ Philip. Informoval o tom Buckinghamský palác. Manžel britské královny Alžběty II. trpěl dlouhodobými...

Výběr článků

Načítám