Hlavní obsah

Vzácné plemeno králíků chodí po předních, vědci konečně zjistili proč

Nejčastějším pohybem králíků je hopkání, to ale neplatí pro plemeno sauteur d’Alfort. Tito králíci se totiž pohybují tak, že zvednou zadní nohy do vzduchu a pádí po předních. Studie portugalských a švédských vědců nyní zjistila proč. Může za to vzácná genetická mutace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Genetická mutace způsobuje, že králíci chodí po předníchVideo: AP

 
Článek

Název plemene sauteur d’Alfort by se dal přeložit jako alfortští skokani. Je v tom notný kus ironie. Když se totiž tento králík pohybuje pomalu, není k rozeznání od jiného plemene. Jakmile chce ale skočit, jejich zadní nohy vystřelí nahoru a králík vyrazí vpřed po předních.

Vědci z univerzit ve švédské Uppsale a portugalském Portu ve studii publikované na konci března v odborném časopise PLOS Genetics odhalili, že za podivný způsob chůze, který praktikují i někteří jiní hlodavci, může mutace genu RORB, který ovlivňuje vývoj páteře.

Pohyb je velice komplikovaný proces, který vyžaduje zapojení všech končetin, které musí udržovat rovnováhu i rychlost. „Když se pohybujete, tak na všechny strany neustále vystřelují neurony. Koordinují kontrakci svalů dostávají zpětnou vazbu ohledně rovnováhy odlišných končetin,“ uvedl Leif Andresson, jeden z autorů studie, pro server Gizmodo.

U králíků toho francouzského plemen jednoduše koordinace svalových kontrakcí nefunguje. Aby zjistili, co je toho příčinou, zkřížili vědci králíky plemene sauteur d’Alfort s běžnými novozélandskými bílými králíky. Výsledkem bylo čtyřicet malých králíčků, u kterých mohli vědci dobře porovnávat genetické kódy.

Králíci se na mutaci skvěle adaptovali

Právě mutace genu RORB byla to, co odlišovalo králíky, kteří nehopkali, od těch hopkajících. RORB gen využívají mimo jiné nervové buňky odpovědné za snižování aktivity ostatních nervových buněk.

Orel chtěl lišce ukrást uloveného králíka, ta se nedala a letěla vzduchem

Koktejl

Bez účinného genu RORB svaly zadních nohou králíků vyskočí příliš a je těžké je koordinovat. Pro skákání králíků, kteří potřebují skočit oběma zadníma nohama najednou, je pohyb prakticky nemožný.

Pro králíky s touto mutací pak zbývá jediné východisko. Jakmile jim zadní nohy vystřelí nahoru, musí se naučit udržet balanc a běžet po předních. Sauteur d’Alfort se to naučí během několika měsíců a nezdá se, že by jim tato adaptace nějak škodila.

Reklama

Výběr článků

Načítám