Hlavní obsah

Veganská reklama s roztomilým prasátkem popíchla masožrouty

Britská společnost Viva!, která se od roku 1994 zaměřuje na podporu veganství, tento měsíc zveřejnila novou televizní reklamu. Ta prakticky ihned po odvysílání rozvířila diskusi, a zatímco někteří počin s prasátkem a sekáčkem na maso chválí, jiní mu nemohou přijít na jméno.

Foto: YouTube/Viva! Charity

Roztomilé prasátko se objevilo v reklamě po boku sekáčku na maso.

Článek

Pointa reklamy je prostá, pro někoho však až příliš kontroverzní. Dvojice na gauči si se psem na klíně objednává donášku jídla z fiktivní aplikace „Just Meat” a jednohlasně zvolí trhané vepřové maso.

K jejich údivu však dorazí ke dveřím kurýr s malým prasátkem a v ruce třímá sekáček na maso. Zvířata nejsou jen maso, zní pak závěrečný slogan reklamy.

Zatímco někteří uživatelé sociálních sítí reklamu chválí a doufají, že snad přiměje další lidi změnit svoje stravovací návyky, jiní považují spot za nevhodný a urážlivý.

„Osobně jsem vegetarián, ale co má sakra tohle být? Zobrazení prasátka v kombinaci se sekáčkem na maso je nechutné. Vždyť se na to mohou dívat i děti,” myslí si například Adam Sturdy, k němuž se přidali i další.

„Opravdu silné, skvělá práce,” kontruje naopak jiná diskutující a přidává i hashtag #govegan.

V reklamě, která se poprvé objevila na televizní stanici Channel 4 minulé pondělí, si zahrála herečka Antonia Willans, jež je sama vegankou. Svůj hlas do reklamy propůjčil i britský herec Peter Egan.

Anketa

Jak často jíte maso?
Každý den
25,4 %
Několikrát týdně
54,1 %
Výjimečně
7,5 %
Vůbec
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6941 čtenářů.

Výběr článků

Načítám