Článek
Zatímco v Evropě či Severní Americe je morče bráno především jako domácí mazlíček, v jihoamerických zemích, jako je Peru, Bolívie či právě Ekvádor, oceňují morčata především kvůli jejich masu.
María del Carmen Pilapañaová se k prvním pokusům se zmrzlinou a morčaty odhodlala zhruba před rokem, krátce poté, co začala pracovat v restauraci svého bratra. Vytvořit dokonalý recept jí trvalo zhruba měsíc.
Nejprve zkoušela použít maso sušené, potom zkusila morčecí maso upéct. Ani jeden tento způsob však se zmrzlinou příliš dohromady nešel. Třetí pokus už byl ten pravý. Pilapañaová maso nechala uvařit a následně ho důkladně rozmixovala a rozředila vzniklým vývarem. Vznikla tak tekutá kaše s ideální chutí morčete.
¿UN HELADITO? EN ECUADOR LOS PREPARAN CON CUYOS Y ESCARABAJOS
— Noticias SLP (@slpnoticias) October 4, 2019
La primera reacción es de incredulidad. Después, una risa y una expresión de duda marcan el rostro de los clientes que prueban los helados de María del Carmen Pilapaña,… https://t.co/zHSYkcCWqo pic.twitter.com/Lo9gBCtixm
Pak už postupovala jako při výrobě jakékoliv jiné zmrzliny. Do masové směsi ještě přimíchává ovocné pyré – většinou z marakuji či lilku quitského (který je v Ekvádoru nazýván naranjilla).
Zmrzlinu podává s drcenými oříšky. Nyní když se zájem o netradiční morčecí zmrzlinu začíná zvedat, plánuje Pilapañaová přidat další netradiční příchutě – krabí, kuřecí a vepřovou.